IT

Bli med på internett-dugnad

Anders Brenna
13. mars 2009 - 21:08

Internett trenger din hjelp , skrev vi etter at webutvikleren Erlend Schei i Finn.no kom med en oppfordring til dugnad for å få alle norske nettsurfere til å oppgradere hvis de fortsatt bruker Internet Explorer 6 (IE6). Dette er en gammel nettleser som skaper mye dyrt og unødvendig ekstraarbeid for alle som jobber med nettprosjekter.

Noen dager senere la Finn.no ut et varsel der de ba alle besøkende med IE6 om å oppgradere, og kort etter gjorde resten av nett-Norge det samme . Kampanjen støttes også av Microsoft Norge og Steve Ballmer, som ber brukerne gå rett over til Internet Explorer 8.

Fornyingsminister Heidi Grande Røys ha også oppfordret offentlige etater til å fase ut IE6 .

Målet

IE6-kampanjens mål er at andelen faller under 5 prosent på landsbasis. Det greier vi i 2010 hvis vi kommer under 10 prosent før jul.

Mange brukere har oppgradert eller byttet nettleser, og IE6-kampanjen har gitt utslag på nettleserstatistikken. Nå er det ikke uvitende privatbrukere som problemet. Det er de kunnskapsrike IT-avdelingene som holder igjen.

Standardisert på IE6

De fleste bedrifter begrenser hvilke programmer som brukes, og mange har standardisert på IE6. Det er gjort fordi interne systemer krever den, og fordi mange IT-leverandører har laget nettsystemer uten å skjønne hva de driver med.

Det er dyrt og tidkrevende å bruke tid på en gammel nettleser som ikke følger webstandarder på en skikkelig måte. Vi har fått eksempler der prosjekter har brukt mer enn en tredjedel av sin tid på testing og tilpasning til IE6. Det er et ekstremt tilfelle, men det er ikke enestående. Flere har meldt om lignende eksempler, og absolutt alle som jobber med nettprosjekter rapporterer om forsinkende ekstrakostnader.

Alle tjener på oppgradering

Det er i alles interesse å oppgradere. Nettprosjekter i både privat og offentlig sektor vil spare tid og penger, bedriftene vil få bedre og billigere systemer etterhvert, de ansatte får et bedre arbeidsverktøy, og alle nettsurfere vil få et bedre internett.

Innvendingene mot å oppgradere er at det tar tid og koster penger, samt at det er for omfattende å oppgradere alle systemer som krever IE6.

Løsningsforslag

Det finnes mange løsninger på dette problemet, men det enkleste er trolig å oppgradere til Internet Explorer 8 (IE8). Den kommer med IE6-motoren innebygd, og er således kompatibel med de eksisterende løsningene, samtidig som den støtter webstandardene på alle andre nettsteder.

Alternativt kan bedriftene fortsatt bruke IE6 på de gamle systemene, og installere Opera, Firefox, Chrome eller Safari ved siden av. Flere av disse nettleserne har muligheten for å gjøre dette sømløst, og IT-avdelingen kan også konfigurere det slik at det håndteres automatisk fra startmenyen på brukerens PC.

Forøvrig oppgraderte Norwegian nettleseren på sine PC-er på bare to uker, etter å ha presset sine leverandører til å støtte IE7 og IE8. Det viser at det er fullt mulig å gjøre dette uten at det blir for dyrt eller tidkrevende.

IE6-dugnaden er en felles nasjonal (og også internasjonal) dugnad for å redde internett. Vi er her for å hjelpe dere, så dere kan hjelpe oss. Start planleggingen nå, så kommer sammen vi i mål på en kontrollert og kostnadseffektiv måte.

Oppstartsmøte på Majorstua

Førstkommende mandag, 16 mars klokken 17:00, blir det et uformelt planleggingsmøte i Sørkedalsveien 10c for alle som er nysgjerrige og/eller ønsker å bidra IE6-kampanjens overgang til å bli en IE6-dugnad.

digi.no, hardware.no, DagensIT.no, Finn.no og Budstikka.no stiller på møtet, og vi vil sammen presentere noen forslag til tiltak. Etterpå blir det åpen diskusjon, før vi deler vår slagplan med resten av nett-Norge.

Vi håper selvsagt at flere kommer på møtet, spesielt dere som jobber på IT-avdelinger og i IT-selskaper, men møtet er åpent for alle som er interessert. Det er ingen forpliktelser, og alle tiltak vil baseres på frivillighet.

Gjør det du har lyst til, men gjør noe!

Her kan du lese litt mer om møtet på Teknisk Beta , og her kan du melde din ankomst gjennom Facebook (frivillig, men ønskelig).

Bloggstafett

Frem til mandagens møte oppfordrer vi alle bloggere til å skrive om IE6 i en bloggstafett. Hansken er allerede plukket opp, og nå er det bare å følge på.

 1. Kristin K. Wangen 2009 - året vi faktisk gir f. i IE6
 2. Kim Grytøyr Oppgrader nettleseren din!
 3. Vincent Hasselgård Endelig helg og endelig kvitt #IE6!
 4. Kim André Spets Bruker du Internet Explorer 6? Da bør du bytte nå!
 5. Sivert R. Krudtå Delta i fremtiden
 6. Anders Brenna Hvor var du da internett ropte hjelp?
 7. Martin Bekkelund IE6-kampanjen satt i perspektiv
 8. Marius Jørgenrud På tide å begrave IE6-kampanjen?
 9. Digital Hverdag Nå tar vi rotta på'n
 10. iPublish iPublish anbefaler IE6-brukere å oppgradere
 11. Sermo Digital grasrotaksjon tar rotta på Internet Explorer 6

Listen blir oppdatert frem til møtet.

Vi ses på mandag!

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.