SAMFUNN

Bli enige!

Når det gjelder offshoreverkstedene kysten rundt, er situasjonen relativt mørk. Verftene i Stavanger og på Stord har få oppdrag. Riktig nok skal Snorre B-plattformen ferdigstilles på Stord, men deretter er det tomt i ordrebøkene. Veldig tomt.

De to store konsernene Aker og Kværner er rett og slett ikke konkurransedyktige. Dagens infrastruktur i disse konsernene er formet etter en tidsalder da de store oppdragene sto i kø. Selv da klarte ikke selskapene å gå med fortjeneste. Det er noe fundamentalt galt med deres kostnadsstruktur. Dette vet kundene.

Derfor øker skepsisen hos kundene ytterligere i den kampen som pågår mellom Kjell Inge Røkkes Aker Maritime og Kværner. En kamp i skyggeboksing som de ansatte i begge selskapene er dømt til å tape etter hvert som rundene går og det hele blir langvarig. Dersom de to ledelsene ikke slutter fred og bestemmer seg for fremtiden, kan andre komme i ringen og kapre de få kontraktene som gjenstår både i Norge og i utlandet. For uten tillit hos kundene er verken Aker Maritime eller Kværner Olje og gass verd mer enn tomta de står på.

Skal vi fortsatt ha en norsk kontrollert leverandørindustri i offshorenæringen, må det være vilje til handling. Dette fortjener de tusenvis av ansatte i både Aker og Kværner. Det samme fortjener alle de lokalsamfunnene som er avhengige av at verftene har arbeid og går med fortjeneste.

Ikke la boksekampen vare til begge selskapene er nede for telling. Bli enige – og begynn å jobb!

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.