T2

Bli en bedre golfspiller

Anders J. Steensen
8. aug. 2009 - 08:24

BORRE GOLFBANE: Videostudier av idrettsprestasjoner er ikke lenger forbeholdt toppidrettsutøvere.

På Borre Golfbane har golfpro Martin Grythe investert i videoutstyr, en dopplerradar, en stor PC og tilhørende programvare for å bruke dette til instruksjon.

– Ved å bruke video kan elevene kan se på seg selv og direkte finne ut hva de må rette på. For det er en stor fordel med å se seg selv, du ser dine egne feil, og får bekreftet det vi som instruktører forteller deg. Dette hjelper deg til å bli en bedre golfspiller, sier Grythe.

To kameraer

Videoutstyret består av to industrikameraer som hver kan ta 50 bilder i sekundet.

Kameraene som står vinkelrett på hverandre, trigges av en mikrofon som hører balltreff.

Da lagres bilder i 1,5 sekunder før og etter balltreffet. Tilstrekkelig til å se hele golfsvingen

Med lydkommentarer

Videoopptakene lagres på to separate disker i en PC. Programvaren Grythe bruker for å se på opptaket er svensk og heter Svinger Pluss.

– Avspillingen er to bilder av samme sving, en fra front og en i spilleretning. Jeg har mulighet til å legge inn mine kommentarer og instruksjoner som en lydfil. Deretter kan vi brenne en CD som eleven kan få med seg hjem for å trene videre på egen hånd, forteller Grythe.

– Systemet kan også ha opptak av kjente golfprofiler som Tiger Woods, hvor det er mulig å sammenligne golfsvingen hans med sin egen, uten at jeg kan love at eleven blir en ny Tiger, sier han med et smil.

Tilpasser utstyret

Dopplerradaren har mange funksjoner. I en sving leser den av køllens hastighet, treffvinkel både i horisontalplanet og i forhold til lengderetningen.

Den leser av ballens hastighet og spinn, toppunkt, ballbane og beregner lengde på slaget.

– Dette er veldig viktig når vi skal tilpasse køller til spillerne. Da kan vi finne riktig lengde og stivhet på skaftene. I tillegg forteller det spilleren mye om kraften i slagene. Slik kan vi tilpasse køllene individuelt for å oppnå best mulig resultater, sier Grythe.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.