IT

Blekkskriverne får sin renessanse

Seiler opp og blir en tøff konkurrent til både laserskrivere og offsetmaskiner

Monsterskriver: På en papirbane med to A4-ark i bredden kan to slike Xerox CiPress 500, der hver trykker en side av papiret, skrive i 2052 fargesider hvert minutt
Monsterskriver: På en papirbane med to A4-ark i bredden kan to slike Xerox CiPress 500, der hver trykker en side av papiret, skrive i 2052 fargesider hvert minutt Bilde: Xerox
21. feb. 2013 - 19:00

Ut med laser inn med blekk. Om vi ser en trend i markedet for kontorskrivere og lavvolumtrykkerier så må det være at blekket får en renessanse.

Teknologien er modnet til en grad at den truer både laserskriverne og offsettrykking.

Kontorblekk

Sent i fjor høst kom HP med en billig blekkskriver til kontormarkedet som kunne produsere 70 A4-sider i minuttet.

HPs hemmelighet var å lage et skriverhode som kunne skrive hele papirbredden mens papiret beveget seg forbi. Slikt blir det fart av, og det utnytter HP for å tilby kundene både billigere skrivere og utskrifter.

Halve prisen på utskriftene i forhold til hva en laserskriver kan prestere er et godt argument.

Les også: Her er verdens første multifunksjonsskriver på batteri

Smeltevoks

For flere år siden lanserte OCE et beist av et trykkverk som kunne produsere over 2000 A4-ark per minutt basert på blekk. Nå kommer Xerox med en konkurrent, men i motsetning til OCE og andre konkurrenter bruker den ikke vannløselig blekk.

I stedet benytter de en slags voks som de smelter og overfører til papiret med piezoelektriske printhoder.

Det betyr også at teknologien kan benyttes på det meste av billig papir fordi blekket størkner på overflaten i stedet for å suges inn i papiret som vannløselige blekk gjør.

Dette er en teknologi Xerox skaffet seg for mange år siden da de kjøpte Tektronix, som hadde utviklet den. Men det har tatt tid å få opp farten.

Til nå har hodene beveget seg frem og tilbake for å skrive en side, akkurat som i hjemmeblekkskrivere.

Monsterblekkskriver

Slike er det ikke i nye CiPress 500. Den har hele 56 skrivehoder, 14 i hver farge, som til sammen dekker hele papirbanen. For denne skriver ikke på ark, men på rull.

Opptil 152 meter i minuttet med to A-4-størrelse-ark ved siden av hverandre, skriver den. Det tilsvarer 2052 A4-ark i minuttet. Det er kapasiteten når man setter to slike trykkverk etter hverandre og hver av dem tar seg av den ene siden av papiret. Dette er altså ikke skriveren for hvilket som helst kontor.

Et slikt tosidig monster koster titalls millioner med datautstyret som må til for å mate den med informasjon. Men da er den klar til å spy ut 50 millioner A4-ark i måneden.

– Det er stor interesse for slike skrivere hos dem som lager individualisert informasjon, slik som dem som sender ut regninger og annen informasjon til folk. Før har de stort sett trykket i sorthvitt, men nå blir det like enkelt med farge. De som skal investere mer i trykkerier må også nøye vurdere om ikke et slikt blekktrykkverk er bedre. De er ikke avhengig av et stort utskriftsvolum for at en jobb skal blir lønnsom, og det åpner et nytt marked for å trykke individualisert informasjon. I noen land har hver enkelt kunde fått sin egen skreddersydde katalog basert på interesser og tidligere kjøp. De som sender ut slike melder om mye større effekt, sier sjefen for de store trykkløsningene i Xerox, Jarle Friis

Vil utvikles raskere

Friis tror utviklingen kommer til å gå mye raske med blekk nå når det virkelig tar av i forhold til det vi har sett på lasersiden.

Det er et stort potensial for å utvikle både hastighet og kvalitet samtidig som kostnadene kan reduseres.

Les også:

Kjøp skriver, få flytur

HP med 3D hjemmeskanner

Tre smarte reisedingser  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.