Ble presset på industrikraft

UAKSEPTABELT: - Det skorter mer på viljen enn på evnen, hvis vi ikke får dette til, mener LO-sjef Roar Flåthen.
UAKSEPTABELT: - Det skorter mer på viljen enn på evnen, hvis vi ikke får dette til, mener LO-sjef Roar Flåthen. (Bilde: Ståle Andersen)
  • Industri

Rana-ordfører Geir Waage (Ap) sa under partiets landsmøte i helgen at regjeringen ennå ikke er i mål med industrikraftregimet.

– I denne saken har ikke Regjeringen klart å innfri Soria Moria erklæringens lovnad om etablering av et industrikraftregime, sa Waage etter Jens Stoltenbergs innledning på landsmøtets åpningsdag lørdag.

– Industrikraft viktigst

Ifølge Industri Energis nettsted mener Waage at for industrikommunene i Norge er industrikraftsaken den viktigste saken i denne Stortingsperioden.

– Som ordfører i Rana kommune som er en industrikommune vil jeg understreke at denne saken må kvitteres ut i løpet av denne Stortingssesjonen i god tid før valgkampen, sa Waage.

Industri Energis spesialrådgiver, Are Tomasgaard, som møtte som representant for Akershus, kom også inn på saken i sin tale:

Sørge for rammevilkår

– Vi må sørge for rammevilkår som bidrar til at verdens mest effektive og reneste metallproduksjon fortsatt kan foregå i Norge. Basert på norske vannkraftverk, sa han.

– Dersom vi har ambisjoner om at verden skal høre på Norge i viktige spørsmål. Da er det dummeste vi kan gjøre å avvikle industri eller strupe petroleumsaktivitet, la han til.

SV må ta ansvar

LO-leder og Ap-medlem Roar Flåthen fokuserte på SVs ansvar i denne saken.

Han langt på vei antydet at det er SV sin skyld at regjeringen rett før påske fremmet forslag om kun 15 års utleie av kraft til industriformål.

– Når saken skal avgjøres i Stortinget forventer jeg at også SV tar ansvar for å finne en bedre løsning enn 15 år som forslaget nå er, sa Flåthen.

Ifølge Industri Energis nettsted understreket LO-lederen at Norges vannkraftressurser gir Norge en unik posisjon og at denne kraften også må komme industrien til gode, til utvikling av lokalsamfunnene, skape arbeidsplasser og inntekter til samfunnet.

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå