INDUSTRI

Ble overrasket over bråket

Camilla Aadland
22. mai 2009 - 11:04
Vis mer

Åsmund Knutsen har vært fulltidsansatt tillitsvalgt i Aker Solutions helt siden fusjonen mellom Aker og Kværner i 2001.

Nå er han oppgitt over at konsernsjef Simen Lieungh varslet nedbemanning i Aker Verdal gjennom Teknisk Ukeblad.

– Det ble kritisert hos oss at han sa det ville bli oppsigelser før vi var ferdig med prosessen, sier Knutsen.

Tradisjoner

Han understreker at ingenting er vedtatt.

– Vi mener vi har gode tradisjoner på å følge boka og drøfte før vi konkluderer. Selv om Lieungh har sagt det, kan vi ikke konkludere før partene har blitt enige lokalt, sier han.Har snudd

Knutsen var en av dem som kjempet mot fusjonen mellom Kværner og Aker.

– Jeg har konkludert med at det har blitt et veldig bra selskap, sier han i dag.

Knutsen kom fra Kværner-systemet, og fryktet at det sammenslåtte selskapet ville bli altfor dominerende på norsk sektor. I dag mener han fusjonen gikk overraskende bra.

– Det må være en av de fusjonene som har gått mest smertefritt, i hvert fall med to så store selskaper involvert, sier Knutsen til Teknisk Ukeblad.Storm rundt selskapet

Den gang som nå stod Kjell Inge Røkke midt i stormen. I 2001 var det hans overtagelse av Kværner som ergret.

I dag er det hans salg av fire selskaper til Aker Solutions som har skapt storm.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

– Jeg ble overrasket over at det ble så mye bråk. Det er klart at noen burde ha sørget for at prosessen og beslutningen var bedre forankret, sett i ettertidens lys. Men det er mer en sak for Aker Holding enn for Aker Solutions, sier Knutsen, som også er ansattrepresentant i Aker Solutions' styre og som var med og stemte for kjøpet.

– Hvorfor ble det så mye bråk?

– Det var noen analytikere som ropte veldig høyt. Dessuten gikk det veldig fort politikk i saken. Opposisjonen brukte muligheten for hva det var verdt, slik at det ikke bare handlet om transaksjonene, men om selve eiermodellen. Jeg mener også at statsråden (Sylvia Brustad, journ.anm) hadde tjent på å være litt sikrere i hva som har skjedd, hvorfor det har skjedd og hvordan før hun uttalte seg så bastant. Det endte med skyttergravaktivitet fra flere hold. Det er veldig bra at det nå er enighet mellom partene.– En norsk sak

Knutsen mener media også har sin del av ansvaret for alt oppstyret.

– Det var stille påske, og ikke konkurranse med andre saker, sier han.

– Har oppstyret skadet selskapet?

– Jeg tror man må innse at Aker Solutions er et internasjonalt selskap med halvparten av sine ansatte i andre land og stor aktivitet i utlandet. Dette er mer en norsk sak. Men det er jo ikke heldig å fremstå som om man er i krig med en viktig aksjonær. Dette har nok tatt masse tid, krefter og ressurser fra ledelsen som kunne vært brukt på ting som er mer business-relevant.

En stund ble det snakket mye om dette i gangene på Fornebu, der Aker Solutions har sitt hovedkontor. Men Knutsen har inntrykk av at det har roet seg nå.

– Jeg tror ikke det har påvirket produktiviteten på noen måte. Men jeg må si at det blir ganske useriøst med meningsmålinger i pressen om hvem som har rett eller galt. Det er ganske mye mer komplisert enn som så, og det er ikke gitt menigmann å ha en fornuftig mening om hovedkjernen i saken, sier han.Passer inn

– Hvorfor var det riktig av Aker Solutions å kjøpe selskapene?

– Det handler om å utvikle selskapet videre. Vi vil utvikle oss i retning av dypere vann, og der passer Aker Oilfield Services veldig bra. De andre selskapene passer også inn i den langsiktige strategiske tenkningen.

– Er det ikke litt skummelt med store oppkjøp i disse finanskrisetider?

– Det kan du si. Det er noe av det som har gjort at det har blitt slike diskusjoner om prisen. Det er vanskelig å prissette i disse dager. Men nå har to forskjellige fairness opinions sagt at prisen er "fair", og vi må gå ut fra at de har gjort et solid stykke arbeid.Vil ha fotfestet i Norge

Knutsen, som selv er Tekna-medlem, representerer 3000 funksjonærer i Aker Solutions, noe som innebærer medlemmer fra NITO, Tekna, Negotia og Lederne.

– Hvorfor ble du tillitsvalgt?

– Jeg hadde lyst til å se bedriften mer fra innsiden, og gjøre en del av jobben med å være talerør for de ansatte. Gjennom min oppvekst har jeg hatt en del slike verv, blant annet som ungdomsleder og menighetsrådsleder. Motivasjonen er å være med og påvirke selskapets utvikling. Min grunnholdning er at det skal være et godt selskap for de ansatte.

– Savner du å jobbe med fag?

– Det gjør jeg, og jeg er bevisst på at jeg er på et sidespor faglig sett. Så vi får se hvor lenge jeg holder på, jeg vil ikke være i denne posisjonen til jeg går av.

– Hva er den største utfordringen til Aker Solutions som selskap?

– Å lykkes med internasjonaliseringen på en måte som gjør at man beholder fotfestet i Norge.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.