NYHETSBREV

Blåtann er bedre enn sitt rykte

Morten Aanonli hos Phoenix Contact mener blåtann er undervurdert i automasjonssammenheng

Morten Aanonli hos Phoenix Contact mener blåtann er undervurdert i automasjonssammenheng.
Morten Aanonli hos Phoenix Contact mener blåtann er undervurdert i automasjonssammenheng. Bilde: Joachim Seehusen
19. des. 2014 - 07:00

Blåtann er på vei opp, stadig oftere blir det benyttet i industriell sammenheng, og til automasjon. Det er inntrykket Morten Aanonli hos Phoenix Contact sitter med.

Sikkert i drift

– Er blåtann er robust og driftssikkert nok til industriell bruk?

– Vi får ofte det spørsmålet. Mange mener blåtann er lite robust. Men det stemmer ikke, blåtann er meget robust og sikkert, svarer Aanonli.

Han legger til at blåtann også er mindre utsatt for forstyrrelser fra andre enheter enn WLAN. Blåtann «lytter» på frekvensbåndet, og finner automatisk sin plass der det er minst forstyrrelser.

God rekkevidde

Det er tre forskjellige klasser med forskjellig effekt. Klasse I er mest aktuell for industriell bruk, har en sendereffekt på 100 mW og en typisk rekkevidde på 100 meter, men opp mot 1000 meter med retningsbasert antenne. Klasse II og III derimot, som brukes til forbrukerprodukter, har effekter på henholdsvis 2,5 og 1 mW og rekkevidde på 10 og 1 meter. Oppdateringstiden er mindre enn ti millisekunder, en vei, for trådløse I/O-systemer.

Det er Post- og teletilsynet som har satt effektgrensene. De kan overskrides. Den styrken som det faktisk sendes med er avhengig av flere forhold, bl.a. hva slags utstyr som er koblet til, antenner, kabellengder osv. Derfor kan sendeeffekten på mye av utstyret justeres av brukeren.

Det er kun der små datamengder skal overføres at blåtann er et godt alternativ. Phoenix Contact anbefaler 0,7 Mbit/s effektiv datahastighet som en øvre grense.

Les også: Knytter sterkere bånd med kundene

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.