INDUSTRI

Blar opp 50 milliarder

Jens Stoltenberg
Jens Stoltenberg Bilde: Trond Gram
Trond Gram
23. nov. 2008 - 16:51

Det var på en pressekonferanse søndag ettermiddag at regjeringen la frem forslag for å øke rammene for Garanti-instituttet for eksportkreditt (GIEK) og Innovasjon Norge.

GIEK-rammene økes med inntil 50 milliarder kroner, til 110 milliarder kroner, det betyr at det blir lettere for verft og andre eksportbedrifter å sikre seg lån. Itillegg økes Innovasjon Norges låneramme med en milliard, til totalt 2,5 milliarder kroner.

– Vi bruker statlige banker og garantier for å sikre norske arbeidsplasser, sier statsminister Jens Stoltenberg i en melding.

Stoltenberg og hans regjeringskollega Sylvia Brustad kalte pakken de la frem søndag ettermiddag for responsen på virkningene av bølgedalen som norsk eksportnæring nå er på vei inn i.

Sikrer investeringer

Ifølge ham betyr betydelig økte rammer for GIEK og Innovasjon Norge at norske bedrifter kan sikre seg kontrakter ute og dermed investeringer hjemme.

Regjeringen foreslår også å utvide ordningen med byggelånsgaranti for skip til åtte milliarder kroner, fra dagens ramme på fem milliarder.

– Slike garantier vil bidra til å gi norske bedrifter mer forutsigbare rammevilkår som igjen vil være viktig for verdiskaping og sysselsetting i Norge, sier nærings- og handelsminister Sylvia Brustad.

Jobber med Eksportfinans

Industrien har den siste tiden økt presset på regjeringen for at også Eksportfinans skal få penger. Den delvis statseide eksportfinansieringsbanken sliter med å skaffe penger i kredittmarkedet og kan dermed ikke tilby lån til industrien,

Sylvia Brustad forsikrer at regjeringen også arbeider med å sikre tilgang på langsiktig eksportfinansiering.

– Vi tar sikte på å kunne presentere en løsning i løpet av få dager, sier Brustad.

– Vi arbeider kontinuerlig med å vurdere hvordan vi kan hjelpe næringslivet i den situasjonen vi nå er i. Tiltakene for Innovasjon Norge og GIEK er viktige og vil komme mange til nytte i en vanskelig tid, sier Brustad.