Bladserver

data

Mange mener bladtynne og billige servere er svaret på bedriftenes konsolideringsbehov. Bladservere er oftest bygd opp med de samme komponentene som vi ellers finner i bærbare datamaskiner.

Fujitsu Siemens' nye Primergy Blade Server kan inneholde både to prosessorer og to harddisker, mens det vanlige er én. Det går 20 slike blader inn i et vanlig 3U høyt chassis, I ett kabinett er det plass til 300 servere med 600 prosessorer.

De to diskene på serverne inneholder bare operativsystemet og programmene og de kan settes opp slik at de kjører i parallell. Går den ene ned, fortsetter den andre. Data hentes fra et eksternt lagringssystem. Hver server kan ha inntil 2 GB hukommelse kommuniserer med chassiset med en lynrask datakanal på en Gbit/s

Bladkonseptet har langt mindre kabling enn tradisjonelle pizzabokser-servere, fordi kablingen er integrert i chassiset. Det betyr spart plass og mindre varme. Plassbehovet for tilsvarende ytelse er bare en syvendedel og energibehovet femtedel. Administrator kan sette opp programvaren slik at de forskjellige serverne bytter arbeidsoppgaver etter som belastningen varierer.

(orv)

Les mer om: