OLJE OG GASS

Blackout på Heimdal

STRØMSVIKT: Strømsforsyningen sviktet på Heimdal og plattformene er nedstengt. Dette har konsekvenser for gasseksporten fra flere felt, blant annet Oseberg.
STRØMSVIKT: Strømsforsyningen sviktet på Heimdal og plattformene er nedstengt. Dette har konsekvenser for gasseksporten fra flere felt, blant annet Oseberg. Bilde: Kjell Andersen / StatoilHydro
Anders J. Steensen
13. feb. 2009 - 08:56

– Strømbruddet skjedde i 16-tiden torsdag ettermiddag. Plattformen var en stund helt uten strøm fordi det tok en stund før nødaggregatet startet opp. Dermed ble plattformens kontrollfunksjoner og sikkerhetssystemer satt ut av funksjon. Det er klart en alvorlig situasjon, og en direkte årsak til at 65 personer ble forflyttet til andre plattformer i nærheten, sier pressekontakt Geir Gjervan i StatoilHydro til NTB.



Skjerpet beredskap

Gassproduksjonen vil være stengt gjennom natten til fredag.

Tilbake på Heimdal er 51 personer som jobber med å finne årsaken til strømbruddet og få tilbake normal strømforsyning.

– Beredskapstiltak ble umiddelbart satt i verk da alarmen gikk, blant annet med mobilisering av fartøy og helikopter. Oppmerksomheten rundt Heimdal vil være styrket gjennom natten. Vår viktigste prioritet nå er at våre folk er trygge og at sikkerheten er ivaretatt, sier Gjervan.



Uviss tidsplan

At en plattform mister hele strømforsyningen er svært uvanlig. At nødstrømmen ikke kobles inn med det samme gjør hendelsen enda mer spesiell og alvorlig.

– Vi kjenner altså ikke årsaken til strømbruddet. Det er også for tidlig å si noe om når situasjonen er normalisert igjen, sier Gjervan.

Heimdal består av en stålplattform og en stigerørsplattform og ligger i den nordlige delen av Nordsjøen.

De evakuerte ble fløyet med helikopter til naboplattformene Grane, Jotun, Ringhorne og boreriggen Deepsea Delta.



Flere rammes

Heimdal er ifølge Petro.no et viktig knutepunkt for andre felt i området. Derfor får hendelsen konsekvenser også for felt som Huldra, Vale og Oseberg feltsenter, ifølge nettstedet.

– De produksjonsmessige konsekvensene har jeg ikke oversikt over nå torsdag kveld. Ressursene og oppmerksomheten disse timene har vært brukt på å håndtere beredskapssituasjonen, sier Gjervan til NTB.

TU.no kommer tilbake med mer.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.