MOBIL

BlackBerry-mobiler får nytt operativsystem

BlackBerry skal lansere telefon med sitt nye operativsystem over nyttår, ifølge kilder.

Marius ValleMarius ValleJournalist
9. aug. 2011 - 08:37

RIM kjøpte for en tid tilbake QNX Software Systems, som lager operativsystemet QNX. Det er dette operativsystemet som kjøres på BlackBerry PlayBook - BlackBerrys tablet.

Nå er operativsystemet angivelig på vei til BlackBerry-telefoner. Ifølge nettstedet BGR.com har RIM en modell med kodenavn BlackBerry Colt under utvikling, og denne skal trolig lanseres så tidlig som første kvartal neste år.

Enkeltkjerne

Ifølge nettstedets kilder skal Colt kjøre på en enkelkjerneprosessor, og ikke en tokjerneprosessor slik konkurrentenes toppmodeller har. Kildene hevder at dette kan endre seg før lansering, men prototypen har altså ikke slik maskinvare.

Videre hevder kilden at den første BlackBerry-telefonen med QNX-operativsystemet ikke kommer til å støtte BES. Dette er BlackBerrys eget e-postsystem. Grunnen skal være at det viser seg å være vanskelig å skrive om BES til å støtte QNX. For å komme rundt dette skal Colt angivelig kjøre Microsoft ActiveSync, og altså støtte Exchange rett ut av boksen.

Det mest interessante her blir uansett hvordan den første telefonen med QNX blir. 

Unix-lignende operativsystem

QNX er et Unix-lignende operativsystem. Det er et mikrokjernesystem som i motsetning til andre operativsystemer ikke består av en stor kjerne, men mange små såkalte servere. Disse serverne er små oppgaver som operativsystemet kjører, og kan skrus av og på individuelt. Fordelen med dette er at operativsystemet ikke trenger å kjøre en rekke unødvendige oppgaver i bakgrunnen.

QNX er for øvrig ikke noe nytt operativsystem. Det ble lansert tilbake i 1982, og kjører på en rekke arkitekturer, inkludert x86 og ARM.

Introduksjon av "nye" mobiloperativsystem er ikke noen liten oppgave, da en viktig faktor er utvalget tilgjengelig programvare. Dette har RIM løst ved å gjøre det mulig å kjøre Android-apps i QNX. Disse appene må imidlertid godkjennes av RIM, og er kun tilgjengelig gjennom app-butikken BlackBerry AppWorld.

Kilder: BGR.com, Wikipedia.org

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.