ARBEIDSLIV

Blåbær og ketchup mot kreft

25. sep. 2001 - 07:15

Blåbær og ketchup inneholder nemlig mye antioksidanter. Forskerne har funnet ut at dette er vitigere enn vi ante tidligere.

Antioksidanter i maten har stor betydning for kroppens forsvarsmekanismer. Både for å hindre kreft og i forbindelse med hjerte-kar sykdommer.

- I dag styres ikke matproduksjon ut fra hvor mye antioksidanter som er igjen i maten når vi spiser den, derfor er det ikke gitt at det er så mye som det kunne ha vært, sier forskningsdirektør Einar Risvik ved Matforsk.

Han viser til blåbær som den desidert beste kilden for antioksidanter som vi kjenner, ville blåbær slik vi har dem i skogen. Antioksidantene er fargestoffene som blåbærene lager som beskyttelse mot f eks stråling.

Bærene har farge fordi denne absorberer de farlige strålene som ligger i den delen av spekteret som har motsatt farge av det vi ser. På samme måte som dette er et beskyttelsesstoff for planten så er det også en beskyttelse for oss. Derfor er det bedre desto mer farge det har, og blåbær har mye.

Problemet er at all form for bearbeiding bidrar til å forbruke eller svekke fargestoffene. De forsvinner også når de eksponeres for sollys, temperatur og luft. Dermed blir det viktig hva vi gjør med dem etter at de er høstet, slik at det er mest mulig igjen når vi spiser dem.

Syltetøy og saft burde stå kaldt, både hjemme og i butikk, da bevarer vi antioksidantene best, er rådet fra Matforsk.

Solbær er en annen norsk vekst med mye antioksidanter som er viet lite oppmerksomhet. - Amerikanerne er i ferd med å gå helt av skaftet pga. sine hageblåbær, mens våre solbær har mer antioksidanter, men vi gidder ikke en gang å spise dem, sier forskningsdirektøren.

Ketchup bedre enn sitt rykte

Noen av antioksidantene ligger godt beskyttet inne i produktet, dette er tilfelle med fargene i gulrot og tomat og da er det faktisk slik at det er lettere for kroppen vår å ta dem opp hvis vi har kokt i stykker vevet først.

- En dose ketchup om dagen gjør godt i magen. Det er kanskje en påstand som får mange foreldre til å se rødt, men det inneholder er god del sannhet. Forskning på tomat tilsier at det er mye større opptak av antioksidantene i tomat hvis de er kokt først, og at det er viktig med jevnt inntak. Dette er en av forklaringene på lave krefttall ved Middelhavsdietten, hvor kokte tomater er en meget viktig ingrediens.

Kunnskapen om tomater er kommet som resultat av et større EU-prosjekt.

Amerikanerne har forsket mye på sine hageblåbær, mens Matforsk har sett på våre egne villbær og også solbær.

- Det er voksende kunnskap i bransjen og stor interesse i næringsmiddelindustrien. Men det vil kreve enorme investeringer å gjennomføre de nødvendige endringene. Det er for eksempel ingen syltetøyprodusent som i dag har kjøleanlegg.

Risvik tror også at bransjen vil være forsiktig med å skifte den klare emballasjen med mørk som ikke utsetter saft og syltetøy for lys, selv om det ikke vil koste stort. -

Forbrukerne er ikke vant til det, de forventer å se produktet.

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.