HAVET

Blå brennmanet blir stadig vanligere

Varmere hav fører til endringer i hvor man finner brennmaneter. Den blå brennmaneten kommer nå til Nord-Norge tidligere enn før, har forskere registrert.

Manetene trekker lenger nord enn før. Nå har forskere registrert den blå brennmaneten så langt nord som Troms tidligere enn før.
Manetene trekker lenger nord enn før. Nå har forskere registrert den blå brennmaneten så langt nord som Troms tidligere enn før. Foto: Terje Pedersen/NTB
7. juli 2024 - 10:02

Ifølge forskere har den blå brennmaneten har nå trukket helt nord til Harstad i det sørlig Troms tidligere enn hva man før har observert, skriver NRK.

– Det vi får inn gjennom «Dugnad for havet», viser at det er bra med særlig blå brennmanet langs kysten, helt fra Oslofjorden og opp til Harstad, sier forsker ved Havforskningsinstituttet, Tone Falkenhaug.

Den røde brennmaneten har lenge vært den mest dominante brennmaneten langs kysten av Sør-Norge. Nå blir den blå, som også trekker stadig lenger nord, stadig mer vanlig i sør.

– Folk melder inn at de aldri kan huske at de har sett så mye blå brennmanet. Akkurat nå ser det ut til at det er og har vært veldig gode forhold for nettopp denne arten, sier Falkenhaug.

Nøyaktig hvorfor den blå brennmaneten blir stadig vanligere, er vanskelig for forskerne å si. Falkenhaug sier at temperatur kan spille en rolle.

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) går om bord i ubåten KNM Utvær utenfor marinebasen i Horten fredag ettermiddag.
Les også

Støre på tokt med ubåt i Oslofjorden

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.