KLIMA

Bjørnøy vil kutte utslipp med 20%

PEST ELLER KOLERA: Miljøvernminister Helen Bjørnøy (SV) vil tillate kvikksølv i sparepærer, men har ikke regnet på hvor mye kvikksølvavfall det vil generere.
PEST ELLER KOLERA: Miljøvernminister Helen Bjørnøy (SV) vil tillate kvikksølv i sparepærer, men har ikke regnet på hvor mye kvikksølvavfall det vil generere.
Mona Sprenger
11. jan. 2007 - 10:21

Det sier miljøvernminister Helen Bjørnøy til Aftenposten. Hun har fått mye kritikk for at Norge ikke har et langsiktig CO 2-mål.

Skal ikke være dårligere

Onsdag la EU-kommisjonen frem sin nye energiplan, her foreslår de at EU skal kutte sine CO 2-utslipp med 20 prosent innen 2020. Nå varsler Bjørnøy en ny kurs.

- Jeg kan garantere at Regjeringen vil foreslå et CO 2-mål som er minst like strengt som det EU-kommisjonen har foreslått. Vi skal ikke være dårligere enn EU. Jeg synes Naturvernforbundets krav om 30 prosent kutt i forhold til 1990-nivået er et godt utgangspunkt for en måldiskusjon for Norge, sier miljøvernministeren til Aftenposten.

Tilsvarer veitrafikken

Bjørnøy mener at dette er fullt mulig og viser til lavslippsutvalgets rapport, som påviser at Norges CO 2-utslipp kan kuttes med mellom 50 og 70 prosent innen 2050.

- Det er våre politiske valg fremover som blir avgjørende, sier Bjørnøy.

20 prosent kutt i Norges klimagassutslipp tilsvarer vårt samlede utslipp fra veitrafikken.

Sliter allerede

Regjeringens forslag til klimamål vil bli fremmet samtidig som de sektorvise klimaplanen legges frem for Stortinget i løpet av våren.

Norge sliter allerede med å oppfylle forpliktelsene i Kyoto-protokollen, som tillater at vi kan øke med en prosent i forhold til 1990-nivået frem til 2008-2012. I dag ligger våre utslipp ni og ti prosent høyere enn det.

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.