Bjerkebæk blir mer publikumsvennlig

Siviliarkitektene Carl-Viggo Hølmebakk og Gyda Drage Kleiva stakk av med seieren i konkurransen om nytt servicebygg til Sigrid Undsets hjem, Bjerkebæk.

Juryen ble overbevist om at vinnerutkastet "Guds skjønne døtre" var det beste på grunn av et klart arkitektonisk grep. Prosjektet er todelt: En stram og lukket bygningskropp skal skjerme eiendommen med de fredede bygningene mot trafikk og dagens verden. Dette bygget vil romme såkalt betjenende rom. En mykere formet del vil inneholde utstillingsareal og kafè og denne plasseres inn i en forlengelse av grøntanlegget rundt museumsdelen. Her har juryen spesielt bitt seg merke i den kurvede veggens fleksibilitet: Dreibare utstillingselementer på innsiden av glasset fører til mange muligheter for utstillinger og for varierende lysinnslipp samt utsyn.

Det er staten ved Kulturdepartementet som eier Sigrid Undsets tidligere hjem Bjerkebæk. Maihaugen har forvaltningsansvaret og det er på oppdrag fra Maihaugen Norsk Form har arrangert prosjektkonkurransen. Unge og uetablerte arkitekter ble oppfordret til å delta og hele 64 utkast kom inn før fristen 8. mars i år.

(vn)

Les mer om: