T2

Bits som biter fra seg

Pozidrive 
Pozidrive er en videreutvikling av Philipsskruen og likner på den. Men ved nærmere ettersyn har den fire må vinger i tillegg til de fire store. Derfor får bit-et større gripeflate og dette har vært IKEA-skruen fremfor noen. Den kanskje vanligste feilen folk gjør er å blande Pozidrive og Philips. Sjansen for å ødelegge både skruen og bit-et er stor.
Pozidrive Pozidrive er en videreutvikling av Philipsskruen og likner på den. Men ved nærmere ettersyn har den fire må vinger i tillegg til de fire store. Derfor får bit-et større gripeflate og dette har vært IKEA-skruen fremfor noen. Den kanskje vanligste feilen folk gjør er å blande Pozidrive og Philips. Sjansen for å ødelegge både skruen og bit-et er stor.
11. okt. 2007 - 12:00

Det er størrelsen det kommer an på

  • Som om det ikke er vanskelig nok å holde rede på de ulike bit-formene er det også viktig å treffe rett med størrelsen.
  • Det enkleste er å finne riktig Unbrako og Torx, men det kan være en utfordring å finne riktig størrelse på Phillips og Pozidrive.
  • En liten huskeregel er at 2 er vanligst, men store skruer bruker 3 og små 1.
  • Når du har truffet riktig skal bit-et sitte som støpt i skruen.

Dårlige bits kan bli dyre

  • Husk at om bit-et sitter aldri så godt i skruen er sier det ikke noe om kvaliteten.
  • Dårlige bits kan fort bli dyre om de ødelegger skruene.
  • De beste bitene i dag har soner med ulik herding. Her er tuppen og bakstykket som sitter i holderen herdet for maksimal hardhet, mens stålet ikke er herdet slik at det danner et torsjonsfelt som kan gi litt etter når skruen sitter.

Kanskje litt kunnskap om bits kunne løst hele problemet?

Vi har bedt verktøyekspert Børre Larsen i Bosch gi en liten forelesning om de viktige bit-ene som har erstattet det gode gamle skrujernet.

For hvem gidder å skru selv når batteridrillen står og gjør seg lekker?

— Det har vært en kraftig utvikling på drillbits og det kommer stadig nye standarder som gjør at bit-et sitter som støpt i skruen, forteller Larsen. Et viktig faguttrykk her er camout. Det forteller noe om det dreiemomentet som bit-en prøver å vri seg ut av skruen med. For å redusere camout benyttes ulike ru belegg slik som titannitritt slik at bit-et biter seg fast i sporet. Men selv om like triks gjør bit-et bedre er det likevel bedre å bruke en mer moderne bitform med lavere camout.Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.