Bits som biter fra seg

Pozidrive Pozidrive er en videreutvikling av Philipsskruen og likner på den. Men ved nærmere ettersyn har den fire må vinger i tillegg til de fire store. Derfor får bit-et større gripeflate og dette har vært IKEA-skruen fremfor noen. Den kanskje vanligste feilen folk gjør er å blande Pozidrive og Philips. Sjansen for å ødelegge både skruen og bit-et er stor.
Phillips Phillips-bits er neste kandidat og en soleklar vinner i forhold rettsporede skruer. Skruen har ikke navnet fra det hollandske elektronikkselskapet, men ble pattentert av amerikaneren Henry F. Phillips i 1936. Poenget var å lage en selvsentrerende skrue med lav camout.
Rettsporet Alle er jo kjent med den gode gamle rettsporede skruen. Den med tversoverspor, vet du. Verre skrue finnes knapt. Den har høy camout og er svært vanskelig å skru med maskiner fordi den sitter dårlig og lett kastes ut av sporet. Beste råd er å unngå slike skruer.
Unbrako Det er kanskje IKEA som fremfor noen har brakt Unbrako-skruen suksess, men du finner den i biler, sykler og på en masse andre områder hvor den innvendige sekskanten gjør at man unngår mange av problemene med tradisjonelle skruer. (Og for de som lurer på skrivemåten; det heter Unbrako, ikke Umbrako)
Torx I de siste årene er Torx-skruer blitt stadig vanligere. Ved første øyekast kan sporet se ut som Unbrako, men en nærmere titt avslører en form omtrent som en sekskantet stjerne. Torx gir svært lite camout og til og med IKEA har begynt å fase ut Pozidrive til fordel for Torx.
FEIGT: Unbrako fri sone er ikke noe for de som er handyman - eller kvinne. Dessuten så er det vanlig å skrive og uttale bitsnavnet feil, slik de har gjort i dette tilfellet. (Bilde: Illustrasjon fra nettet)

Det er størrelsen det kommer an på

  • Som om det ikke er vanskelig nok å holde rede på de ulike bit-formene er det også viktig å treffe rett med størrelsen.
  • Det enkleste er å finne riktig Unbrako og Torx, men det kan være en utfordring å finne riktig størrelse på Phillips og Pozidrive.
  • En liten huskeregel er at 2 er vanligst, men store skruer bruker 3 og små 1.
  • Når du har truffet riktig skal bit-et sitte som støpt i skruen.

Dårlige bits kan bli dyre

  • Husk at om bit-et sitter aldri så godt i skruen er sier det ikke noe om kvaliteten.
  • Dårlige bits kan fort bli dyre om de ødelegger skruene.
  • De beste bitene i dag har soner med ulik herding. Her er tuppen og bakstykket som sitter i holderen herdet for maksimal hardhet, mens stålet ikke er herdet slik at det danner et torsjonsfelt som kan gi litt etter når skruen sitter.

Kanskje litt kunnskap om bits kunne løst hele problemet?

Vi har bedt verktøyekspert Børre Larsen i Bosch gi en liten forelesning om de viktige bit-ene som har erstattet det gode gamle skrujernet.

For hvem gidder å skru selv når batteridrillen står og gjør seg lekker?

— Det har vært en kraftig utvikling på drillbits og det kommer stadig nye standarder som gjør at bit-et sitter som støpt i skruen, forteller Larsen. Et viktig faguttrykk her er camout. Det forteller noe om det dreiemomentet som bit-en prøver å vri seg ut av skruen med. For å redusere camout benyttes ulike ru belegg slik som titannitritt slik at bit-et biter seg fast i sporet. Men selv om like triks gjør bit-et bedre er det likevel bedre å bruke en mer moderne bitform med lavere camout.

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå