BIOTEK

Forsker har utestående 1 million i lønn. Nå har han fått hjelp av Tekna til å slå arbeidsgiver konkurs

Skulle kommersialisere forskningsresultater.

Det ble mandag åpnet konkurs i selskapet i Nord-Troms tingrett.
Det ble mandag åpnet konkurs i selskapet i Nord-Troms tingrett. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix
Roald RamsdalRoald RamsdalJournalist
18. feb. 2020 - 11:31

Tromsø-selskapet Njorth Bio satset på å kommersialisere forskningsresultater andre hadde snudd ryggen til. Gründeren bak ville blant annet utvikle kosttilskudd og enzymer.

Mandag ble selskapet slått konkurs. Bakgrunnen er at de skylder en forsker over én million kroner etter at han ikke har fått lønn eller feriepenger i en lengre periode.

Forskeren fikk hjelp av ingeniørorganisasjonen Tekna til å kreve arbeidsgiveren konkurs. Advokatfullmektig Synne Lüthcke Lied i organisasjonen representerte mannen i retten. Hun ønsker ikke å kommentere saken.

OSLO 20240912
Tøyenhus, borettslag har fått store skader angeivelig etter at nabo Engelsborg borettslag gravde energibrønner. Der vi målte hadde jorden sunket
mellom 25 cm til 28 cm.
Veggen i vaskekjeller. Til all hell er dette ikke en bærevegg.
Foto: Arash A. Nejad
Les også

Bore-blemme i borettslag vil koste minst 50 millioner

Italiensk investeringsfond

Biotek-gründer Jan Buch Andersen i selskapet erkjente i retten at de skylder mannen omtrent én million kroner. Selskapet skylder samlet 7,8 millioner kroner og har ingen eiendeler som kan selges, opplyste han i retten.

I retten gjorde Andersen rede for at han er i kontakt med et italiensk investeringsfond, som gjør en vurdering av om de vil investere i selskapet, men at det ikke er avklart.

– Saken er bare ulykkelig, så enkelt er det, sier Andersen til Teknisk Ukeblad.

Han forteller at de var en bioteknologibedrift som var på vei til å lansere deres første produkter. Problemet var at finansieringen sviktet, ifølge Andersen.

– Det kostet meg masse penger og det ødela grunnlaget for bedriften. Det er en forferdelig trist situasjon. Vi har fått etablert et grunnlag for videre drift nå, men ikke for å kunne betale et krav av denne størrelse som det dessverre har blitt, sier han.

Han ønsker ikke å kommentere hvorvidt kjennelsen vil bli anket.

Skylder laboratorium 600.000

Selskapet hans ble stiftet under navnet Sea Stallion Enzymes i 2013.

«Universiteter over hele verden er begravet med lovende vitenskaplige ideer. De er under enormt press for å få dem til markedet raskt, og likevel er det mange som aldri klarer å nå markedet i det hele tatt», skriver selskapet på sin Linkedin-profil.

De reklamerer med at de har ekspertisen og ressursene til få ideer til markedet raskt. Videre skriver de at dersom du er en forsker ved et universitet som har fått nei til å kommersialisere ideen din, så har de løsningen.

«Vi har utviklet en plattform for å hjelpe kommersialisere innovative, biobaserte ideer gjennom en unik løsning», skriver de videre.

Det gikk ikke helt etter planen for selskapet. Virksomheten i selskapet er innstilt og det er i dag ingen ansatte i selskapet.

Biotek-selskapet er registrert med en rekke betalingsanmerkninger. Den største inkassosaken er fra laboratoriet Barents Biocentre. De skylder laboratoriet nær 600.000 kroner, viser en kredittsjekk.

I fjor fikk de varsel om tvangsoppløsning på grunn av manglende innlevert årsregnskap for 2018.

Siste leverte regnskap, som er for 2017, viser inntekter på nær 3,4 millioner kroner. Bedriften endte med et negativt årsresultat på omtrent én million kroner. Biotekselskapets egenkapital var da tapt. 

Tekna-advokat Arve Hallberg representerer de tre ingeniørene som har saksøkt Equinor.
Les også

Equinor-ingeniør: – Vi skulle få 25.000 kroner

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.