IKT

Biometri erstatter pass og pinkoder

27. mars 2006 - 17:09

To millioner amerikanere bruker fingeravtrykk istedet for bankkort når de skal handle. Snart vil dette også bli vanlig i Norge, tror Steria.

Nytt terrorbilde og stadig flere reisende stiller nye krav til identitetskontroll. Flere land tar i bruk biometri i pass, visum, nasjonale ID-kort og andre identitetsdokumenter. I Norge jobbes det med å utstede pass med fingeravtrykk.

Det er nettopp bruken i pass som har fått utviklingen til å akselerere og interessen til å øke.

– Interessen for biometri har aldri vært større, sier Lars Vaagen Solbakken, biometriansvarlig i Steria Norge. 45 personer med ansvar for sikkerhet og teknologi fra departementer, justissektoren og privat sektor deltar i disse dager kurs i biometrisk gjenkjenning. Det er dobbelt så mange deltagere Steria vanligvis har på tilsvarende kurs om andre emner.99,7 prosent sikkert

– Vi snakker om registrering av organisk materiale som skal gjøres om til digitale signaler. Det er alltid krevende, sier Solbakken. Han mener likevel at teknologien har kommet meget langt.

– Med topp utstyr basert på optisk scanning snakker vi om 99,7 prosent sikkerhet for identifikasjon av riktig person i en database på flere millioner ved hjelp av to fingeravtrykk. Slikt utstyr brukes for eksempel av politiet og koster kanskje 250 000 kroner, sier Solbakken.Ekspertene enige

Internasjonale eksperter er enige om at identifikasjon gjennom fingeravtrykk og øyne snart vil gjøre pinkoder og passord overflødige. Den engelske IT-publikasjonen Silicon.com har snakket med 12 av Storbritannias mektigste IT-sjefer om fremtidens sikkerhets- og identifikasjonsutfordringer. 11 av dem spår at biometrisk teknologi vil utradere dagens sikkerhetsløsninger, ikke i morgen, men i løpet av noen år.– Øker sikkerheten

– Dagens papirbaserte ID-papirer ivaretar den enkelte og samfunnets sikkerhet bare i begrenset grad. Forfalskninger og misbruk er såpass utbredt at vi ikke bør fortsette med denne typen løsninger som eneste form for identitetskontroll, mener Solbakken.

Mange flyplasser har installert eller er i ferd med å installere utstyr for biometrisk identifikasjon.

– Bare tenk på hvor lite tid passkontrollen har til å sjekke identiteten til en passinnehaver. Det er ikke overraskende at enkelte har klart å reise rundt i hele Europa på pass som er stjålet eller lånt av bekjente, påpeker han.

Han ser for seg at biometri i fremtiden vil styrke sikkerheten på flere nivåer.

– For det første vil det bli lettere å fange opp folk som reiser på falske papirer, noe som er viktig for den nasjonale sikkerheten. Dessuten vil det bli betraktelig vanskeligere for svindlere å stjele en annens identitet, mener Solbakken.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.