MOTOR

Biodiesel på Esso-stasjoner

PUMPEPÅBUD: Rødgrønne stortingspolitikere vil tvinge bensinstasjoner til å selge "grønt" drivstoff.
PUMPEPÅBUD: Rødgrønne stortingspolitikere vil tvinge bensinstasjoner til å selge "grønt" drivstoff. Bilde: Anders J. Steensen
Jannicke Nilsen
12. apr. 2007 - 10:31

Tilgangen på biodiesel er i ferd med å bedre seg betraktelig.

70 Esso-stasjoner tilbyr miljødrivstoffet på Østlandet, og i løpet av sommermånedene vil Esso-stasjoner i større deler av landet få tilbudet, melder Finansavisen.

Lavinnblanding

Esso-raffineriet på Slagentangen utenfor Tønsberg har startet produksjon av biodiesel for det norske markedet.

Autodiesel som leveres kundene med tankbil vil framover være innblandet med biodrivstoff basert på rapsolje. Foreløpig er ikke innblandingen av miljøvennlig biodrivstoff høyere enn fem prosent.

- Denne typen diesel erstatter gammel diesel, men er såkalt lavinnblanding. Det innebærer at alle typer dieselbiler kan bruke slikt drivstoff uten problemer, sier informasjonssjef i Esso, Eirik Hauge til avisen.

Førstegenerasjon

Drivstoffet vil bli solgt under navnet B5, og er en slags førstegenerasjons biodrivstoff der innsatsfaktoren etanol er basert på jordbruksprodukter, opplyser avisen.

Ifølge informasjonssjefen i Esso forskes det på andre generasjonsprodukter, hvor biodrivstoffet er basert på for eksempel skogbruksavfall.

Avfall

TU.no har tidligere fortalt om danske bedrifter og myndigheter som går sammen og finaniserer forskning på biodiesel fra slakteavfall, husholdningsavfall, spillvannslam og husdyrgjødsel.

Også andre kunder av raffineriet på Slagentangen, som forsyner rundt 40 prosent av markedet for autodiesel i Norge, vil få tilgang på det nye drivstoffet.

Les mer om: