KRAFT

– Biodiesel er sløsing

SPARER STRØM: - Det er mye bedre å bruke trevirke til oppvarming og bruke den strømmen du sparer til å lade en elektrisk bil, sier SVarre Gotaas. - Da utnyttes energien i treet langt bedre.
SPARER STRØM: - Det er mye bedre å bruke trevirke til oppvarming og bruke den strømmen du sparer til å lade en elektrisk bil, sier SVarre Gotaas. - Da utnyttes energien i treet langt bedre. Bilde: Anders J. Steensen
Anders J. Steensen
11. feb. 2009 - 09:59

STAVANGER: – Hvorfor i all verden skal vi omdanne trevirke til biodiesel for å bruke det på kjøretøyer. Du får mye mer energi ut av denne trestokken dersom den forbrennes, sier Sverre Gotaas.Brøkdeler

Han tviler også på om det er mulig å erstatte verdens energibehov med fornybar energi.

– Jeg må helle kaldt vann i blodet til de som drømmer om at Norge skal erstatte sin olje- og gasseksport med fornybar energi. Norge eksporterer i dag rundt 2500 TWh olje og gass. Statkraft, som er Europas største produsent av fornybar energi, produserer til sammen 1/50-del av dette, sier Gotaas.

Les også: – Biodrivstoff er overvurdert

Enorme installasjoner

Statkraft, som har sitt eget konsept med flytende havvindmøller med tre vindmøller per installasjon, har regnet ut at de trenger 25 000 slike for å kunne dekke den samme energieksporten fra Norge.

– Dette vil kreve stor plass, sier forskningsdirektøren.Høy strømpris

Gotaas understreker at det pågår en masse forsøk med fornybar energi.

– Det finnes mange alternativer å bruke havet på. Alt behøver nødvendigvis ikke komme fra havvindmøller. Vi tester bølgekraft, tidevannskraft og nå sist saltkraft.

– Der har vi forresten fått en nederlandsk kunde som er villig til å betale 8.000 kroner per kilowattime fra dette kraftverket. Bare for å kunne ha et skilt på døren sin hvor det står at han har saltkraft, forteller han.

Les også: