MOTOR

Biodiesel bedre for lungene

HASTER: Norge må redusere NOx-utslippet med rundt 40 000 tonn innen 2010, noe som tilsvarer NOx-utslippene fra hele den norske veitrafikken.
HASTER: Norge må redusere NOx-utslippet med rundt 40 000 tonn innen 2010, noe som tilsvarer NOx-utslippene fra hele den norske veitrafikken. Bilde: colourbox.com
Stein Jarle Olsen
24. sep. 2007 - 13:56

Forskere fra Deakin University i Australia har sammenliknet hvilke effekter partikkelutslipp fra diesel og biodiesel har på mennesker.

Biodiesel bedre

Studien, som er publisert i siste nummer av tidsskriftet Immunology and Cell Biology, viser at partikkelutslippene fra biodiesel er klart bedre for lungene og kroppen enn utslippene fra vanlig diesel.

Vanlig dieseleksos skadet og drepte en stor del av lungecellene som ble utsatt for det, mens biodieseleksosen hadde langt mindre effekt.

– Forskningen vår viste at partiklene fra dieseleksos stimulerte en slags "dødsvei"-respons som kroppen bruker for å kvitte seg med skadede celler. Denne responsen gjorde at luftveiscellene smeltet sammen og døde, forklarer professor Leigh Ackland i en pressemelding.

Kan gi kreft

Ackland mener studien bygger opp under kravet om å gå over fra bensin og diesel til mer miljøvennlig biodrivstoff.

– Det er klart at å puste inn dieselpartikler har større negativ effekt på vår helse enn biodiesel. Dieseleksos kan være grunn til luftveissykdommer som astma og kan til og med være involvert i kreftutvikling, sier hun.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.