Bio-olje reduserer CO2-utslippene på asfaltverket i Renningsåsen

Mandag ble Peabs asfaltverk i Øvre Eiker konvertert til produksjon av ECO-Asfalt, ved at bio-olje erstatter diesel som fyringsmedium.

Åpningen fant sted i strålende sol med inviterte kunder og leverandører til stede.
Åpningen fant sted i strålende sol med inviterte kunder og leverandører til stede. Foto: Erik Riste
Jarle SkoglundJarle SkoglundJournalist
14. juni 2022 - 13:06

Verket i Øvre Eiker er det andre av Peab Asfalts verk i Norge som konverteres til produksjon av ECO-Asfalt. Verket i Tønsberg var først ut i 2021.

Åpningen fant sted i strålende sol med inviterte kunder og leverandører til stede. Ordfører Knut Kvale i Øvre Eiker hilste fra kommunen og klippet snoren som markerte omleggingen til ECO-Asfalt.

Det nye verket er et Amomatic-verk som tidligere har stått i Lødingen i Nordland. <i>Foto:  Erik Riste</i>
Det nye verket er et Amomatic-verk som tidligere har stått i Lødingen i Nordland. Foto:  Erik Riste

Fossilt brensel erstattet med bio-brensel

ECO-Asfalt er som all annen asfalt, men med et viktig unntak. Ved oppvarmingen av steinen, som er den mest energikrevende delen av asfaltproduksjon, er fossilt brensel erstattet med bio-brensel. For Peab Asfalt Norge innebærer det bruk av bio-olje eller biogass. Kvaliteten på asfalten er den samme, den eneste forskjellen er skifte av brensel.

Peab Asfalt i Sverige startet omleggingen til ECO-Asfalt i 2015, som en del av Peab-konsernets ambisiøse miljømål om å være klimanøytrale i 2045. I Sverige er alle Peab Asfalts faste asfaltverk konvertert til ECO-Asfalt og CO2-ustlippene er redusert med 50 – 60 prosent.

 Også verket er nytt

- I Renningsåsen i Øvre Eiker er det ikke bare brenselet som er endret, også verket er skiftet ut. Det nye verket er et Amomatic-verk som tidligere har stått i Lødingen i Nordland. Dette verket har parallelltrommel. Det gjør at gjenbruksmassene (RAP) kan varmes opp før den blandes med de jomfruelige massene.

Det fører til at bruken av gjenbruksmasser kan økes fra 10-15 prosent på det gamle verket til 40-50 prosent på den nye verket.

Ordfører Knut Kvale i Øvre Eiker hilste fra kommunen og klippet snoren som markerte omleggingen til ECO-Asfalt. <i>Foto:  Erik Riste</i>
Ordfører Knut Kvale i Øvre Eiker hilste fra kommunen og klippet snoren som markerte omleggingen til ECO-Asfalt. Foto:  Erik Riste

Dette gir store positive utslag både i forhold til ytterligere reduksjon av miljøutslipp og styrker Peab Asfalts konkurranseevne lokalt, fremhevet regionsjef Sør Jan Asle Skaane i Peab Asfalt.

- Verket i Renningsåsen står i Swerocks steinbrudd som har høykvalitetsstein for asfaltproduksjon.

Kombinasjonen av bio-olje, høy RAP-andel og kvalitetsstein gjør at asfaltverket i Renningsåsen kommer svært godt ut i forhold til miljøet, understreket Skaane.

 

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.