BYGG

BIM-utdanning sikrer jobb

Fagskolen i Oslo er den første og eneste som tilbyr utdannelse for BIM-teknikere. Antallet øker hvert år, hittil har samtlige utdannete fått gode jobber.

ØKER: Teamleder for BIM-utdanningen ved Fagskolen i Oslo,  Ingold Sundfør, i den ene av to klasser som nå er i ferd med å fullføre utdanningen som BIM-tekniker.
ØKER: Teamleder for BIM-utdanningen ved Fagskolen i Oslo, Ingold Sundfør, i den ene av to klasser som nå er i ferd med å fullføre utdanningen som BIM-tekniker. Bilde: Joachim Seehusen
Joachim Seehusen
16. mars 2011 - 08:09
Vis mer

Etter hvert som bruken av BIM har økt i byggenæringen har det vist seg at ikke alle har den nødvendige kompetansen til å håndtere de nye verktøyene.

Har vokst

Det har Fagskolen i Oslo tatt konsekvensen av. Høsten 2008 begynte undervisningen for de første 13 fagarbeiderne som skulle videreutdanne seg til BIM-teknikere.

I det kullet som begynner til høsten er det plass til 40 studenter fordelt på to klasser.

Trenger BIM-kompetanse

– Vi startet med en undersøkelse hos 40 ingeniør- og entreprenørbedrifter i Oslo-området. Tilbakemeldingen fra dem var klar: Vi trenger folk som har byggerfaring og som behersker de siste 3D-programmene, forteller Ingolf Sundfør, teamleder og primus motor for Byggfag/BIM ved Fagskolen i Oslo.

Han forteller at kravene for å komme inn er fagbrev i et byggfag eller som elektriker. Studentene som blir tatt opp er grovt sett delt i to.

Ventilasjonsmontører

Den ene halvparten har vært et par år i jobb etter fagbrevet. Den andre halvparten er eldre enn 33 år og har betydelig jobberfaring.

Den første klassen tok opp tømrere og betongarbeidere. I høst ble det utvidet med en klasse for installatører, mest elektrikere og rørleggere.

– Nå ser vi at det er behov for ventilasjonsmontører som behersker BIM, vi oppfordrer denne gruppen til å søke, sier Sundfør.

Les også: Mindre bom med BIM

Ingeniørene skeptiske til BIM

Tjener penger PLAN: Inge Handagard er BIM-koordinator i AF Bygg Oslo. Han forteller at de bruker BIM fordi det lønner seg, og ikke primært forid byggherrer krever det. En implementeringspaln er nå vedtatt og bllir gjennomført.
Tjener penger PLAN: Inge Handagard er BIM-koordinator i AF Bygg Oslo. Han forteller at de bruker BIM fordi det lønner seg, og ikke primært forid byggherrer krever det. En implementeringspaln er nå vedtatt og bllir gjennomført.

Tjener penger

Inge Handagard er BIM-tekniker fra Fagskolen. Nå er han BIM-koordinator i AF Bygg Oslo. Han forteller at de har en implementeringsplan, og at de først og fremst benytter BIM fordi det lønner seg.

– Vi ser at når vi bruker BIM-verktøy i mengde- og beskrivelsesprosessen til et anbud så sparer vi om lag 50 000 kroner. Vi startet der og utvider nå til andre bruksområder og har i dag over 12 prosjekt som benytter BIM i større eller mindre grad. Vi har hatt alle prosjekteringslederne på kurs, nå står prosjektlederne for tur. Vi har en forretningsplan som sier at alle prosjekter over 100 millioner kroner skal prosjekteres med BIM-verktøy.

AF Gruppen har valgt å ikke bygge veldig tung kompetanse sentralt, men å få BIM-verktøy i bruk på prosjektene ved kompetanseheving der.

Ingen boble

Sundfør forteller at skolen samarbeider med en rekke aktører, som AF Gruppen, Skanska, NCC, Norconsult, Statsbygg og flere arkitektfirmaer.

– Som skole kan vi ikke leve i en boble. Vi trenger reelle problemstillinger fra reelle prosjekter.

Studentprosjekt

Det får de også fra samarbeidspartnerne. Undervisningen er knyttet til prosjekter av halvannen ukes varighet.

– Vi fikk en spennende utfordring fra AF. De hadde et bygg som ikke var prosjektert i BIM, og de fryktet at det var så trangt over himlingen at det ikke ville gå. Fire av våre studenter brukte det som prosjekt og fant en løsning. Da kom AF tilbake og spurte om vi ikke kunne ta andre etasje også. Det holder vi på med nå, sier Sundfør.

KOLLISJON: Her har studentene ved Fagskolen funnet at en kollisjon mellom kabelbro og ventilasjon. Eksempelet er fra et prosjekt AF Bygg Oslo har på Økern.
KOLLISJON: Her har studentene ved Fagskolen funnet at en kollisjon mellom kabelbro og ventilasjon. Eksempelet er fra et prosjekt AF Bygg Oslo har på Økern.

Trenger leverandører

I løpet av studieåret er studentene innom et tjuetall forskjellige programmer. Det er en utfordring for skolen.

– Vi er avhengige av å ha det nyeste. En leverandør ville ha 100 000 kroner for lisenser, det går rett og slett ikke. Vi måtte forhandle i et halvt år for å få ned prisen til 10 000. De eneste som gir oss gratis lisenser til studentene er Archicad og Autodesk.

Mange søkere

Søknadsfristen for neste årskull er 15. april. Ved forrige opptak var det over 80 søkere til 34 plasser.

Sundfør er fornøyd med det, han er sikret motiverte studenter.

– Nå er det lyst ut en stilling som BIM-koordinator for det nye Nasjonalmuseet. Flere av våre studenter kan gå rett inn i en slik stilling.

Les også: Stavanger kan bli BIM-senter

Statsbygg presser frem BIM

Forsvarsbygg krever IT-modeller

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.