KLIMA

Biltrafikk er klimaverstingen innen transport

Leif Hamnes
8. jan. 2008 - 07:33

Det er første gang forskere har vurdert hele transportsektorens totale bidrag til global oppvarming.

Studien viser at transport gjennom historien har stått for 15 prosent av de menneskeskapte CO 2-utslippene. Og bilen er altså verstingen, med sine tre firedeler av all CO 2-relatert oppvarming innen transport.

– Utslippene fra fly har fått fortjent oppmerksomhet, men vi må heller ikke glemme bilen. Veitrafikken har en sterk varmedrivende effekt, sier forskningsleder Jan Fuglestvedt i Cicero.

Eksplosiv vekst

Når man ser på hvordan dagens utslipp vil påvirke klimaet framover, er oppvarmingseffekten fra den globale veitrafikken fire ganger større enn fra flytrafikken. Den store veitrafikkmengden er årsaken til den sterke effekten, ifølge forskerne.

– Vi arbeider nå videre med å beregne inn den sterke globale veksten i antall biler i våre modeller, sier Fuglestvedt til Teknisk Ukeblad.

Uregulert

Studien presenteres i en artikkel i forskningstidsskriftet Proceedings of the National Academy of Sciences. Blant delfunnene i er at godt over halvparten av alle transportrelaterte utslipp ikke omfattes av Kyoto-protokollen.

Dette skyldes til dels at internasjonal fly- og shippingtrafikk ikke er omfattet, men også i stor grad at utslipp av ozon og sot ikke er en del av avtalen.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.