IKT

Bills signatur

22. juni 2000 - 15:52

Bills signatur

DENNE GANGEN SKAL vi ikke snakke om Bill som er i konflikt med amerikanske myndigheter for brudd på antitrustlovene. Derimot om president Bill Clinton som har gått helhjertet inn for elektronisk signatur. Den amerikanske kongressen vedtok forrige uke med overveldende flertall at elektronisk signatur skal sidestilles med signatur på papir. Når president Bill har satt sitt navnetrekk på loven, trolig fortsatt på papir, kan milliardhandler sluttes uten ett eneste papirdokument. Alt skjer via Internett.

Forbrukerorganisasjonene har vært skeptiske til å godta elektronisk signatur fordi smarte firmaer kan misbruke folks manglende kunnskaper om elektroniske dokumenter. Dessuten kan dem som ikke har datautstyr, bli stengt ute: Varsel om renteøkning på lånet for eksempel.

Lovmakerne i Kongressen har understreket at ingen kan bli presset til å bruke elektronisk signatur. Brukeren må først akseptere at han eller hun vil ta imot dokumenter på elektronisk form i stedet for på papir – og at han eller hun godtar bruk av elektronisk signatur.

For næringslivet betyr loven milliarder av innsparte kroner til utsendelse av papirdokumenter. Amerikanske politikere venter at lovvedtaket vil skape ny vekst i handelen med varer og tjenester over Internett. Sikkerheten skal ivaretas gjennom autentiseringssjekk av den elektroniske signaturen.

Lovvedtaket får betydning for bedrifter og deres kunder over hele verden. Som det største Internett-markedet i verden er USA katalysatoren som utløser tilsvarende vedtak andre steder.

Norge er langt fremme og mangler bare et formelt lovvedtak på å sidestille elektroniske dokumenter med papirdokumenter. Men både i USA og Europa mangler en standardisering på autentiseringsløsningene. Vi blir nødt til å stole på tredjeparts signaturtjenester, såkalt tiltrodd tredjepart.

Er det for mye å håpe på en standardisering på tvers av landegrensene her?

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.