IT

Billigere virtualisering

10. des. 2008 - 06:55

Virtualisering er det som skal til for at IT-bølgen kan rulle videre, uten at kostnader og energiforbruk sprenger taket.

Løsningen er å bygge teknologien inn i selve operativsystemet. Det er det Microsoft gjør med Server 2008. Her skal det bare være å trykke på knappen for å komme i gang.

Og det er mye å ta av. Bare 12 prosent av nye servere har virtualisering. Selv om dette kanskje er den mest omtalte IT-teknologien for tiden, er installert base bare rundt 2,5 prosent.

Rask vekst

– Vi tror barrieren i utstrakt bruk er i ferd med å forsvinne. For et par år siden tok det av på pratenivå, og nå er dette en teknologi som brukes av mange store selskaper. Vi mener bruken kommer til å øke kraftig de neste årene, kanskje til 35 prosent i 2011. Men det gjelder for de store bedriftene. De små og mellomstore bedriftene henger langt etter med virtualisering, og for de fleste er dette enda ukjent territorium, sier Zane Adams.

Han er sjef for Microsofts virtualiseringsstrategi.

Knapt noen teknologi er mer hypet enn virtualisering. Det å få færre servere til å dra det store lasset av applikasjoner har mye for seg.

Lavere maskinvarekostnader, lavere strømforbruk og mye større fleksibilitet er veldig forlokkende.

IBM oppfant teknologien for over 40 år siden, men det var med VMware (Virtual Machine Ware) det tok av for alvor for to år siden. Nå mener mange at virtualisering er det som trengs for å få bremset ned den voldsomme veksten i antallet servere.Billigere alternativ

Adams mener kostnadene har vært en av hindringene mot å innføre virtualisering. Dessuten har administrasjon vært en utfordring. Det er her Microsoft setter inn støtet.

– På få år har vi gått fra en situasjon med bare en leverandør til flere. Vi, Zen og Citrix har kommet med løsninger for virtualisering det siste halvannet året og forandret landskapet dramatisk. Det at vi kan tilby veldig gode løsninger til en tredjedel av prisen for VMware, er veldig attraktivt for mange. Samtidig kan vi administrere både vårt eget og VMwares virtuelle og vårt eget ikkevirtuelle miljø. Vi har mange eksempler på at folk kaster ut VMware og bruker vår virtualiseringsteknologi for å forenkle og for å spare penger, sier Adams.Kaldt vann i blodet

– Som alt annet Microsoft kaster seg over, tror jeg de kommer til å få en betydelig posisjon innen virtualisering. Men de kommer ikke til å detronisere VMware så raskt som de kanskje mener. Jeg tror de først og fremst kommer til å gjøre suksess med rimeligere løsninger for små og mellomstore bedrifter. De de største kommer til å holde seg til VMware en god stund til. Likevel tror jeg det er nok til alle. Dette markedet er bare så vidt kommet i gang, sier sjef for infrastrukturprodukter i Fujitsu Siemens, Dieter Herzog.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.