DOKTORGRADER

Billigere og mer kompakt induksjonsvarme

15. okt. 2001 - 12:56

Forskningsresultatene legger grunnlag for induksjonsvarmeapparater som blir billigere og mer kompakte. Forhåpentlig kan også arbeidet med generell krafthalvlederfysikk gjøre denne kunnskapen lettere tilgjengelig for andre.

Denne kunnskapen har vært brukt i arbeidet mot industriproduktet induksjonsvarmeanlegg for rørsveising, som er en del av produktrekken til norske EFD induction a.s. Det vil være en konkurransefordel for bedriften å erstatte de tradisjonelle MOSFET-transistorene med nyere og billigere IGBT-transistorer, men IGBT-transistoren egner seg i utgangspunktet ikke så godt for denne anvendelsen på grunn av den høye frekvensen.

Komponentkunnskapen som er opparbeidet i arbeidet, har vært brukt til å utvikle et optimalisert styreprinsipp som sikrer at transistoren likevel får relativt gode arbeidsbetingelser. Styreprinsippet er nå patentert. Realisert i en omformer gir det nye konseptet et billigere og mer kompakt apparat sammenlignet med dagens teknologi.

Avhandlingen har tittelen Optimal bruk av krafthalvledere i høyeffekt høyfrekvens resonansomformere for induksjonsvarme. Den er utført ved Institutt for elkraftteknikk, NTNU, med professor Tore M. Undeland som veileder. Arbeidet er utført med støtte fra EFD induction a.s og Norges forskningsråd.

Sivilingeniør Frode Kleveland (31) fra Songdalen i Vest-Agder ved er stipendiat ved Institutt for elkraftteknikk ved NTNU.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.