INDUSTRI

Billigere å fange CO2 fra industri

norcem sement ovn. Til Norcem notis
norcem sement ovn. Til Norcem notis Bilde: Mona Sprenger
Jannicke Nilsen
10. des. 2008 - 08:17

Så langt har debatten om fanging og deponering av CO2 på norsk jord dreiet seg om gasskraftverk og elektrifisering av sokkelen.

Nå viser en ny Sintef-rapport at det er i industrien den billigste CO2-håndteringen kan finne sted, melder Aftenposten.

Billigere

Det vil koste 450 kroner bare å fange ett tonn CO2 fra et norsk gasskraftverk. I tillegg kommer kostnader til transport og deponering av gassen i undersjøiske formasjoner, en operasjon som i seg selv er kostnadskrevende.

Til sammenligning vil det bare koste 368 kroner å fange samme mengde CO2 ved sementfabrikken Norcem i Brevik i Telemark, og 379 kroner å fange CO2 ved selve raffineriet på Mongstad.

- Svært positivt funn, sier direktør i Statens forurensingstilsyn (SFT), Ellen Hambro, til avisen. Det er SFT som har bestilt rapporten.

Prisen varierer

Forskerne har undersøkt hva det vil koste å fange klimagassen fra ni store norske industribedrifter med svært høye CO2-utslipp. Kostnadene varierer sterkt.

Ved fire bedrifter er det billigere å fange CO2 enn ved gasskraftverkene, ved en bedrift er det like kostbart, ved tre bedrifter noe dyrere og ved en bedrift betydelig dyrere. Sistnevnte er Hydro Aluminium ved Sunndal, hvor det vil koste 865 kroner per tonn fanget CO2.

Må forske mer

En av årsakene til at Norcem og raffineriet på Mongstad kommer så bra ut, er konsentrasjonen av CO2 i avgassene fra industriprosessene er svært høy. Fra enkelte industribedrifter kan også transportkostnadene bli høy.

Sintef studien er foreløpig, og basert på enkle modeller. Blant annet er ikke kostnadene ved transport av klimagasser til et trygt lagringssted på havbunnen vurdert. SFT vil nå utrede dette nærmere, og anbefaler at det settes i gang forskning på feltet.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.