ARKIVNYHETER

Billige bygg blir dyre

Leif Haaland
5. mars 2003 - 10:35

Å investere i billige løsninger når du bygger, kan bli dyrt i det lange løp.

Kunnskap om bygningers livssyklus( LCC), er med på å gi økonomiske gevinster, mener Statsbygg. Offshoreindustrien har benyttet livsløpsanalyser i mange år og planlegger bygging og seinere vedlikehold av plattformer og utstyr ut fra slike analyser.

I LCC ligger investeringene i bygget og alle kostnadene under hele bruksfasen. Det betyr at forvaltning, drift og vedlikehold (FVD) gjennom bygningens levetid må tas med.

Dermed kan billige løsninger under byggefasen føre til at totalkostnadene blir større enn om byggherren hadde valgt å benytte sterkere og mer holdbare materialer - og tenkt mer på renhold og vedlikehold.

I Norge brukes rundt 130 milliarder kroner årlig på FVD, fordelt på 325 millioner kvadratmeter bygningsareal. Statsbygg opplyser i en pressemelding at de har tatt initiativ til et nordisk utviklingsprosjekt innen livssykluskostnader. Nordisk Industrifond støtter støtter tiltaket.

Ved å trekke på erfaringene fra alle de nordiske landene rekner man med at alle kan forbedre både planleggingen av nye bygg og vedlikeholdet av dagens bygningsmasse.

10 prosent lavere utgifter til FDV betyr 13 milliarder kroner spart årlig bare i Norge.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.