IT

Billig supercomputer med PS3

Espen Zachariassen
26. nov. 2008 - 22:47
Vis mer

Når du skal anskaffe en superdatamaskin for store og tunge beregninger, kommer regningen fort på flere titalls millioner kroner.

I Halden har IT-bedriften Miriam sydd sammen maskiner i nettverk som skal gjøre samme nytten for under millionen.

Tester

– Vi tester ut en sammenkobling av 16 spillkonsoller av typen Playstation 3. Snart utvider vi til 32 og senere til 64. Det skal gi oss en superdatamaskin som kan foreta omfattende kalkulasjoner, forklarer teknologidirektør Christophe Spaggiari.

Så langt har forskerne klart å utnytte deler av prosessorkapasiteten, Cell BE (se faktaboks), og det skal gi en kapasitet på 14 Teraflops/s.

- Ved å utnytte også minnet i den grafiske enheten i hver spillmaskin, vil vi i teorien kunne hente ut totalt 128 Tflops, sier teknologidirektøren.

Rimelig

Med 64 maskiner sammenlenket, har det en prislapp på en kvart million kroner. Til sammenligning kostet den nye superdatamaskinen ved Universitetet i Tromsø 40 millioner kroner og yter drøyt halvparten av disse.

– Fordelen med å bruke PS3 er at den er utstyrt med åtte kjerner. Det gjør den rask. Til sammenligning har en vanlig pc to kjerner, forklarer doktorgradsstipendiat Mujahed Eleyat.

Selskapets nisje er IT-produkter innenfor olje- og gass-simuleringer og prognoser. Hensikten med pilotprosjektet er å få en rimelig superdatamaskin som skal kunne beregne den mest lønnsomme produksjonen til enhver tid.

Utbytte

Maskinen mates med store mengder informasjon som vil påvirke prisen på gass. Når det er utsikter til lavere pris, dempes produksjonen. Omvendt kan produksjonen økes når signalene tyder på økte priser.

Dette skal kunne øke lønnsomheten, særlig fordi det øker utbyttet av å produsere i brønner som er i ferd med å gå tomme. Flere av disse er det ikke lønnsomt å holde i produksjon med dagens teknologi.

Linux

Spaggiari røper at PS3-maskinene ikke har blitt utsatt for den helt store modifiseringen.

– Vi har lagt inn programvare fra Linux, og hver konsoll er koblet opp mot en switch med nettverkskabler.

Kort hukommelse

Spillmaskinen har ikke så mye minne å skryte av.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Derfor styres de sammenkoblede maskinene av en mer ordinær datamaskin, mens PS3-ene bruker kraften på å prosessere data.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.