KRAFT

Billig strøm stanser gasskraftproduksjon

FRITT FRAM: Nå kan norske industriaktører melde seg til det som kan bli framtidens store miljøprosjekt, rensing av Kårstø, sier Aps Tore Nordtun.
FRITT FRAM: Nå kan norske industriaktører melde seg til det som kan bli framtidens store miljøprosjekt, rensing av Kårstø, sier Aps Tore Nordtun. Bilde: Naturkraft

I begynnelsen av forrige uke fikk driftsselskapet Naturkraft beskjed fra eierne om å stanse gasskraftproduksjonen inntil videre.

– Det er ingen dramatikk i dette. Basert på en rekke forhold, besluttet eierne å stanse produksjonen, sier informasjonssjef Geir Fuglseth til NTB.

Mildt vintervær har ført til lavt strømforbruk og fulle vannmagasiner, som igjen gir lavere strømpriser på vannkraft.

– Samtidig er gassprisene høye, sier Fuglseth.

Han kan ikke si noe om når gasskraftproduksjonen vil bli gjenopptatt.

Les også: Kårstø-gasskraft ut på nett
Kårstø kan få gratis klimakvoter

Full drift på Kårstø

Nok å gjøre

Produksjonsstoppen bekymrer ikke administrerende direktør i Naturkraft Arne Liverud, som forsikrer at de ikke tvinner tomler på Kårstø.

– Med et nytt anlegg er det mye som skal ordnes. Det gjenstår fremdeles en del arbeid fra entreprenørens side, i tillegg til at det er vedlikeholdsoppgaver, sier Liverud.

Den siste tiden anlegget på Kårstø var i ordinær drift, kjørte de med maksimal effekt på inntil 440 megawatt. Det gir et potensielt årlig utslipp på 1,2 millioner tonn CO 2. Naturkraft er avhengig av tildeling av gratis CO 2-utslippskvoter om de skal kunne konkurrere på det europeiske kraftmarkedet.

Venter på avgjørelse

Regjeringens forslag om nye regler for tildeling av gratis CO 2-utslippskvoter er nå på høring, med høringsfrist 28. januar.

Forslaget innebærer at gasskraftverket på Kårstø bare må betale for 15-20 prosent av sine årlige utslipp, eller om lag 20 millioner kroner.

– Hvis det blir vedtatt er det veldig bra for oss, sier Liverud.

Naturvernforbundet har tidligere kritisert gratis utslippskvoter og poengtert at det er i strid med tidligere uttalelser fra statsminister Jens Stoltenberg (Ap) om at hvert tonn CO 2 fra gasskraftverkene må betales for.

De nye reglene vil uansett bare gjelde til utgangen av 2012. Da skal Kyoto-avtalen erstattes med en ny internasjonal klimaavtale. Målet for Kårstø er at anlegget skal ha sitt nye CO 2-renseanlegg i drift samme år.

(©NTB)

Les mer om: