NYHETER_BYGG

Billig og best bolig

Veslemøy Nestvold
16. sep. 2002 - 07:45

Trondheim: Bruk av massivtre i konstruksjonen er et viktig element som juryen la vekt på i sin bedømming. Juryens leder Idar Støwer mener de to vinnerne har vist stor forståelse for hva Svartlamoen er og betyr for byen Trondheim. Forslaget har et enkelt uttrykk og en arkitektur tilpasset området.

Billig og bra nok

- Vårt mål er å bruke billige materialer og skape kvalitet av dem. Vi ønsker å lage boliger som er gode å bo i og som passer for unge mennesker som ikke har så mye penger, forteller prisvinner Olav Kristoffersen (28) til Teknisk Ukeblad.

- Dette prosjektet er en investering for oss, og blir prosjektet realisert, etablerer vi oss med eget firma i Trondheim. Vi har begge vært ansatt i samme arkitektfirma i Oslo og vært med på flere arkitektkonkurranser i team med erfarne folk. Dette er første gang vi prøver oss på egen hånd, forteller Kristoffersen som har studert ved NTNU i Trondheim og har familie i byen. Han kjenner godt til miljøet på Svartlamoen.

- Vi så den arkitektkonkurransen som spesielt interessant og gjorde et strategisk valg ved å delta. Tresenteret er jo etablert her i byen og SND har bidratt med penger til konkurransen. Vi anså at prosjektet med stor sannsynlighet ville bli gjennomført, noe også de politiske signalene i Trondheim antyder. Vi liker også tanken til Svartlamoen-beboerne: Å bo billig og ikke bo seg i hjel, understreker Kristoffersen.

Samarbeid med beboerne

Vinnerforslaget innebærer et samarbeid med beboerne i området om utforming, prosjektering og bygging. Dette synes juryen var et positivt innspill. De to unge arkitektene berømmes for sin gode forståelsen for miljøet på Svartlamoen og hvordan det skal kunne utvikles videre på egne premisser. Prosjektet legger opp til utstrakt bruk av gjenbruksmaterialer og en nedtoning av kostbar bearbeidelse av utearealene.

Tre bærende

Tre er det bærende elementet i dobbel forstand. Arkitektene ønsker å bruke tre både i fasader, innvendige overflater og i bærende konstruksjoner. Dekker og vegger er foreslått utført i massivtre, nytt og gammelt trevirke om hverandre. Et spesielt pluss er deres fokus på mulige FoU-prosjekt innen massivtre, industrialisering og gjenbruk samt lyd, brann, fleksibilitet og brukermedvirkning, fremhever juryen.

Arkitektkonkurransen er gjennomført som en del av forprosjektet "Bruk av tre på Svartlamoen. Prisen på 150.000 norske kroner ble utdelt på konferansen Tid for tre under Bygg 2002 i Trondheim.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.