NYHETER

Billig maskin-sikkerhet kan ha en høy pris

Applikasjonsingeniør Geir Forsetlund hos Omron forteller til Automatisering at mange selskaper legger mer vekt på pris enn sikkerhetstiltak ved evaluering av løsninger for maskinsikkerhet.

Geir Forsetlund hos Omron mener smartere maskinsikkerhet kan gi et produktivitetsløft (Illustrasjonsfoto).
Geir Forsetlund hos Omron mener smartere maskinsikkerhet kan gi et produktivitetsløft (Illustrasjonsfoto).
24. aug. 2013 - 15:35

Han mener det kan være et feilgrep å legge vekt på investeringskostnader mot det aller viktigste, nemlig sikkerhet. Forsetlund oppfordrer til å tenke utenfor boksen.

Mer risikabelt enn før

- Det finnes mange sikkerhetsløsninger som gjør maskinene både mer brukervennlige og produktive, i tillegg til å gjøre dem sikrere for brukerne, forklarer applikasjonsingeniøren.

Forsetlund mener spesielt sluttbrukere ofte har en låst oppfatning om at det ikke er noen fare med driften siden det har gått skadefritt i mange år. Noen glemmer kanskje at verden ikke er statisk.

- Strengere krav til økt antall operasjoner og færre medarbeidere endrer arbeidssituasjonen og øker ulykkesrisikoen, sier han.

Lovpålagt

Geir Forsetlund oppfordrer produksjonsbedrifter til å legge mer vekt på maskinsikkerhet.
Geir Forsetlund oppfordrer produksjonsbedrifter til å legge mer vekt på maskinsikkerhet.

 

Applikasjonsingeniøren trekker fram tre viktige argumenter for en skikkelig maskinsikring:

  1. Unngå fysiske og psykiske lidelser.
  2. Det er lovpålagt: Arbeidsmiljøloven setter klare krav til både eier og ansatte for å ivareta sikkerheten.
  3. Redusere kostnader: Manglende eller misforstått maskinsikring kan ha en høy pris i produksjonsstans, forsikringskostnader, bøter, advokatutgifter og erstatning av kompetanse.

Farlige følgefeil

Han er ikke i tvil om at maskinsikkerhet utført på riktig måte kan gi betydelig bedre flyt i produksjonen, og derfor økt inntekt. Ingeniøren trekker fram et eksempel fra Forskrift om maskiner. I vedlegg 1 heter det at en nødstopp skal stanse den farlige prosessen så raskt som mulig, uten å resultere i tilleggsrisiko.

- Noen ganger ligger den største risikoen i å stoppe prosessen, mener Forsetlund.

Ingeniøren peker også på at oppetid i produksjonen er avhengig av løsninger som effektivt håndterer de enkelte driftstilstandene.

- Under verktøyjustering eller vedlikehold trenger ikke maskinen å være operativ på full hastighet, tror han. Han legger til at programmerbare sikkerhetskontrollere kan være et prisgunstig alternativ til tradisjonell teknologi.

- De kan enkelt og fleksibelt bidra til å beskytte brukerne kun der det er behov.

Les også: Maskinmesteren får ny sikkerhetssjef

Bra for bunnlinjen

Han setter utvilsomt situasjonen på spissen idet han hevder at alle vil ha en sikrere bedrift, men at ingen har råd til å implementere alle sikkerhetstiltak. Poenget er likevel at en fornuftig tilnærming, med visse forbedringer, er bedre enn å sitte passiv på gjerdet.

- Det trenger ikke å være komplisert. I dag finnes det en rekke verktøy for å gjøre de nødvendige beregninger både på stopptider, sikkerhetsavstander og produktvalg, slår Forsetlund fast.

Han oppfordrer produksjonsbedrifter til å kombinere egen erfaring med råd hos konsulenter eller leverandører. Forsetlund mener at brukerne og de ansvarlige som ser arbeidsmiljøet må få en mer aktiv rolle i tilpasningen til optimal produksjon. Han slår et slag for brukervennlighet, og mener man bør motstå fristelsen til gå utenom sikkerhetsfunksjonen,

- Resultatet kan være en positiv overraskelse på bunnlinjen når året er omme, avslutter Geir Forsetlund.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.