OLJE OG GASS

– Billig gass truer oljefondet

Steinar Holden, professor ved økonomisk institutt ved Universitet i Oslo.
Steinar Holden, professor ved økonomisk institutt ved Universitet i Oslo. Bilde: UiO

Ny teknologi gjør det mulig å utvinne skifergass mye billigere enn tidligere. Dermed presses råvareprisen ned, og inntektene til oljefondet skrumper.

– Det teknologiske gjennombruddet som gjør det mye billigere å utvinne skifergass enn tidligere, er meget bekymringsfullt for Norge, sier professor Steinar Holden ved Økonomisk institutt ved Universitetet i Oslo.

Les også:

Skifergass blir redningen

– Gass løser klimautfordringer

Ingen kompensasjon?

I Nordsjøen vil norsk oljeproduksjon snart være halvert fra toppåret 2001. Håpet har vært at den stadig økende gassproduksjonen skulle kompensere for oljefallet når det kommer til inntekter i Statens pensjonsfond – utland, oftest omtalt som oljefondet.

Oljefondet er ikke bare vår alles pengebinge og sparekonto, det er også herfra politikerne henter fra overskuddet på avkastningen til smøring av den løpende økonomien.

Betydelig lavere inntekter

Holden sier til Dagens Næringsliv at det ligger an til klart lavere inntekter fra gass enn det myndighetene tidligere har regnet med, og at det vil gi betydelig lavere inntekter til oljefondet etter hvert.

I nasjonalbudsjettet for 2010 som regjeringen la fram i høst, er det forutsatt en gasspris på 1,80 kroner per standard kubikkmeter fra neste år og fram til 2020. I dag ligger prisen rundt én krone.

Halvert gasspris

Avisen mener å erfare at Statoils oppnådde gasspris nesten er halvert fra toppnivået på 2,40 kroner i toppåret 2008, som følge av reforhandlede langsiktige kontrakter. Kontraktene er imidlertid omgitt med konfidensialitet og ingen kan bekrefte opplysningene.

Torsdag legger Statoil-sjef Helge Lund fram selskapets årsresultat i London. Da presenteres også nye langtidsmål for selskapet. (©NTB)

Les mer om: