GUIDER

Billig eller dyr smarttelefon?

Er det egentlig verdt å bruke 5000 kroner på en ny mobiltelefon?

Marius ValleMarius ValleJournalist
11. mars 2011 - 14:22

Klart det er flott med den siste og beste mobilen. Men er det verdt å betale flerfoldige tusenlapper? Hva du skal satse på avhenger litt av hvilke behov du har. 

Mange billige mobiler kan gjøre stort sett det samme som dyre toppmodeller, men du må ofte ofre tilgang til de nyeste teknologiene. Under har vi ramset opp noen av de viktigste grunnene til å velge en billig eller en dyr mobil. 

Og så skal det selvsagt sies at det ikke er svart hvitt: Det finnes også mange gode telefoner midt i mellom på prisstigen.

Hvorfor kjøpe en toppmodell

Noen av de viktigste grunnene til å kjøpe en toppmodell er at du får tilgang til ny teknologi og bedre spesifikasjoner.

Skjerm

Skjermen på en dyr toppmodell er nesten alltid bedre enn på en billig mobil. Som regel får du også større skjerm med høyere oppløsning. Dette gjør at telefonen vil egne seg bra til surfing og å se video på.

Maskinvare

Det er de dyreste telefonene som har dobbel prosessor, rask prosessorhastighet og mye arbeidsminne. Enkelt forklart gjør dette at du kan kjøre flere programmer samtidig og at det går raskt å starte apps og laste inn nettsider.

Minne

Dyre telefoner har som oftest mye minne. Du får gjerne 16 eller 32 GB innebygget, og noen telefoner gir deg mulighet til å utvide dette med minnekort. Da får du plass til masse musikk og video.

Kamera

Fakta: De dyre telefonene har de beste kameraene.

Her får du best optikk og høyest oppløsning. I tillegg til skjerm er kamera noe som presser prisen opp.

HDMI

Det er stort sett de dyreste telefonene som gir deg HDMI-tilkobling. Dette gjør at du kan koble telefonen til en TV eller en prosjektør og speile skjermbildet. Mange kan også spille av HD-video over HDMI-tilkoblingen.

Status

Det er åpenbart slik at det er flottere å gå rundt med en dyr telefon enn en billig telefon, enkelt og greit fordi du viser omverdenen at du har penger å blåse på slikt. Det har også en egen nerdestatus å kunne si "mobilen min har to prosessorer".

Hvorfor kjøpe en billig mobil

Det åpenbare er at du bare ringer og sender en SMS. Da trenger du ikke engang å kjøpe en smarttelefon. En svinbillig Nokia til noen hundrelapper er mer enn god nok.

Om du vil ha en telefon som kan gjøre mer enn dette behøver du ikke betale ekstreme summer.

De gjør det samme

Fakta: Alle Android-telefoner kan gjøre stort sett det samme.

Uavhengig av om du har en Android-telefon til 1500 kroner eller 5000 kroner kan du kjøre Angry Birds eller Spotify. Jevnt over kan Android-telefoner brukes til det samme som en iPhone 4.

Tregt, men hva så?

Har du virkelig så dårlig tid at du ikke klarer å vente 10 sekunder på at Angry Birds skal starte? Kommer du egentlig til å surfe så mye på nettet at du MÅ ha full Flash-støtte og se hele nettsider i full bredde? Hvis du innerst inne vet at svaret på disse spørsmålene er "nei", så trenger du ikke en toppmodell.

Ubrukt minne

Å ha 32 GB på mobilen er vel og bra. Men hvor mange av oss har egentlig behov for så mye? En mobil med for eksempel 200 MB lagringsminne har mer enn nok til apps, e-post og bilder. Skal du bruke mobilen til musikk og video koster et minnekort på 4 GB en femtilapp. 16 GB får du for under 250 kroner. Dermed kan du billig utvide minnet om du finner ut at du trenger mer over tid.

Skjermen er ikke dårlig

Nå snakker vi selvsagt ikke om elendige billigmobiler, men på mange billige telefoner er skjermen mer enn god nok til daglig bruk. Selv om den ikke er av typen "superduper-AMOLED-plus-IPS-Retina" på 4-5 tommer er det for de fleste mer enn godt nok med en skjerm som er rimelig skarp og passe stor. Det er lenge siden det kom en smarttelefon på markdet med direkte dårlig skjerm.

Du kan bruke penger på andre ting

Dersom du kjøper for eksempel en ZTE Blade eller en Sony Ericsson X10 Mini har du penger til overs. De kan du bruke på andre ting som er kjekt å ha, som apps. Eller mat.

Anbefalte mobiler

Det er ikke lett å vite hva man skal se etter når man skal kjøpe ny mobil. Skal du ha en toppmodell vet du kanskje hva du er på jakt etter. Skal du kjøpe en billig er det lett å kjøpe katta i sekken.

Her er våre tips:

Anbefalte toppmodeller

LG Optimus 2X: Har den heftigste maskinvaren du får i dag. Anbefales til alle som vil ha det siste og det beste.

Les test »

Apple iPhone 4: iPhone har veldig god skjerm, masse apps og en nydelig design. Den hotteste mobilen for deg som er opptatt av trender og slikt.

Les test » 

HTC Desire HD: Diger skjerm, kraftig prosessor og god på surfing. Passer for deg som vil ha alt i ett.

Les test » 

Anbefalte billigtelefoner

ZTE Blade: En av markedets billigste Android-telefoner. Har ganske stor skjerm med god oppløsning. Litt treg, men jevnt over et knallkjøp.

Les test »

Huawei U8800: Har stor skjerm med god oppløsning. Maskinvaren er svært habil, og gjør at den egner seg veldig bra til apps, underholdning og surfing.

Les test »

Sony Ericsson X10 Mini: Pen og liten telefon til en flott pris. Skjermen er i minste laget for at du kan bruke den til utstrakt surfing. Likevel er dette en av de klart beste billige Android-telefonene.

Les test »

LG Optimus One: God underholdningsmobil i hendig størrelse. Kan spille DivX-video uten problemer og kjører apps på strak arm. Skjermen har litt lav oppløsning.

Les test »

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.