NYHETER

Billig bru over Byaelva

NVE har forlangt Byafossdammen i Steinkjer fjernet og erstattet med en ny dam. Det er en fordel for Vegvesenet. Når den gamle dammen får avløsning, kan den smale brua som gikk over den skiftes ut for en billig penge.

Denne dammen førte fylkesveg 269 over Byaelva fram til 2. juni. I mai neste år er en ny bru på plass. Mye tyder på at den blir bygd av Skanska. (Foto: Statens vegvesen
Denne dammen førte fylkesveg 269 over Byaelva fram til 2. juni. I mai neste år er en ny bru på plass. Mye tyder på at den blir bygd av Skanska. (Foto: Statens vegvesen
1. okt. 2014 - 12:22

Skanska nøyer seg med 11,059 millioner kroner for å bygge en 80 meter lang bru på toppen av damkronen. Den eneste konkurrenten er Mesta, som vil ha 15,116 mill.

 

Klargjør for tusenårsflom

Byafossdammen ble bygd i 1948. Den gangen var det ingen som forlangte at man tok høyde for en tusenårsflom. Nå gjør NVE det. Dermed måtte dammen rives. Det skjedde i juni.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
GK
Ambisiøs renovering midt i Trondheim

Samtidig med dammen forsvant en bit av fylkesveg 269. Når den nye dammen blir ferdig, blir den 80 meter lange brua bygd oppå den. Det betyr at Vegvesenet ikke betaler for stort mer enn overbygningen. Pilarene blir korte, åpningen mellom toppen av dammen og overbygningen på brua blir bare 2,35 meter høy.

 

Nybrua blir 9 meter bred

For trafikantene er den nye brua et betydelig framskritt. Den gamle hadde en føringsbredde på 3,65 meter. Maksimalt tillatt akseltrykk var fire tonn. Den nye har to kjørefelt pluss en gang/sykkelveg. Total brubredde er 9 meter.

At Skanska ga et anbud som ligger langt under den eneste konkurrenten er knapt noen overraskelse. Skanska er allerede godt i gang med å bygge den nye Byafossdammen. Prosjekteringen av brua er utført av Johs. Holt. Multiconsult har prosjektert dammen.

 

Ferdig i mai

Brua skal stå ferdig i mai neste år. Fram til da får motorisert trafikk en omveg når Byaelva må krysses. For fotgjengere og syklister er det enklere. En spuntvegg og midlertidig fyllingsdam holder deler av elveløpet tørt mens den permanente dammen bygges. Over fyllingsdammen er det montert en Bailey-bru for myke trafikanter.

 

 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.