SAMFERDSEL

Billettsystem forsinket

Ragna Kronstad
20. sep. 2005 - 08:00

Løsningen som brukes, kan bli standard over hele landet.

I begynnelsen av 2006 vil alle papirbilletter i hovedstaden bli erstattet med elektroniske kort. Systemet var planlagt introdusert i begynnelsen av oktober, men problemer hos noen av underleverandørene betyr utsettelse til februar.

Flere brukssteder

Det elektroniske kortet kan lagre 8 ulike billettyper.

Har du månedskort i Oslo, kan du i fremtiden bruke samme kort til å kjøpe enkeltbillett på bussen i Bergen, men bare hvis du har fylt opp kortet med verdi, vel å merke.

– Kortet er anbefalt som norsk standard av Samferdselsdepartementet, opplyser informasjonsdirektør i Oslo Sporveier, Merete Agerbak-Jensen. På sikt kan kortet fungere i alle fylker i landet.

Som ski-kort

Kortet fungerer på samme måte som kort i skiheiser. Den største forskjellen er at det kan lagres mer informasjon på disse kortene.

– En liten brikke i kortet aktiviseres av radiosignaler på 13, 56 MHz som sendes fra avleserne. Kortet fôres slik med energi og er i stand til å svare hva det innholder, forklarer Magne Glomnes, som er ansvarlig for prosjektet i Oslo Sporveier.

På sentrumsstasjonene er det oppført sperreporter. Det vil si at det blir helt umulig å snike på T-banen uten å ha gyldig billett. På trikk, buss og tog vil avleserne være plassert der hvor det i dag er plassert stemplingsmaskiner.

Bedre håndbok

De fleste aktørene som har anskaffet elektroniske billettsystemer i Norge, har hatt som utgangspunkt i at deres system skulle snakke sammen med andre systemer.

Det har, ifølge samferdselsdepartementet, ikke vært tilstrekkelig med nasjonale retningslinjer for å oppnå dette fullt ut.

Statens vegvesen har nå revidert håndboka med retningslinjene med mer detaljerte spesifikasjoner. Samferdselsminister Torild Skogsholm vil pålegge alle som anskaffer elektroniske billettsystemer å følge den standarden som Statens vegvesen har utarbeidet.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.