SAMFERDSEL

Billettløst i Berlin

REGISTRERT: For å kunne bruke mobil parkeringsbetaling må man først registrere seg via Internett og få en slik individuell parkeringstillatelse i posten.
REGISTRERT: For å kunne bruke mobil parkeringsbetaling må man først registrere seg via Internett og få en slik individuell parkeringstillatelse i posten. Bilde: SIEMENS
Finn Halvorsen
1. mars 2005 - 08:00

I en prøveperiode på ett år skal tre av Berlins bydeler prøve ut et alternativ til parkometre og billettautomater, vekslepenger og bankkort.

Bilførerne registrerer sitt mobilnummer, bilens registreringsnummer og bankdata på Internett. De vil så motta en individuell tillatelse i posten, som skal festes på innsiden av frontruten. Så ringer de et 0800 gratisnummer med den mobiltelefonen de har registrert, og mottar straks bekreftelse ved tilbakeringing.

Når parkeringen er ferdig gjentas prosessen. Parkeringstiden kan beregnes nøyaktig innenfor tre minutter, og man behøver ikke engste seg for at parkeringstiden utløper. Belastningen skjer en gang i måneden.



Enkel kontroll

Kontrollen foregår ved at parkeringsvakten tar et bilde med sin kameramobil av førerens tillatelse med det kodede registreringsnummeret. De kodede dataene sendes via GPRS til datasenteret, og vakten mottar få sekunder senere en melding på mobiltelefonen om hvorvidt føreren er registrert.

Den nye tjenesten kan også vise seg å være lønnsom for Berlin. I fremtiden kan hele prosessen, inkludert salg av billetter, overvåking og eventuell utstedelse av parkeringsbøter behandles elektronisk, og pengebeløpene som er trukket kan føres rett inn i de lokale myndigheters regnskapssystemer. Den mobile parkeringsløsningen driftes av Siemens Business Services. FH

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.