IKT

Billett til kinostua

Teknologinivået og prisen på projektorer går i hver sin retning i en forrykende hastighet.

InFocus nye X1-projektor kommer kanskje tidsnok til å få æresplassen i hjemmekinoen din.

På tross av teknologidetaljer som gir hakeslepp, er den billigere enn de beste 32 tommer-TV-ene. 17.000 kroner for en projektor som kan fremvise et kontrastforhold på hele 2000 til 1 er intet mindre enn en revolusjon.

Egen kino

Når du skal ta skrittet over i hjemmekinoverdenen, bør du vurdere rommet, lydanlegget og bildeteknologien. Rommet bør være å mørkt som mulig.

Du får ikke kinofølelse i dagslys, og følgelig spiller ikke lysstyrken på billedteknologien noe avgjørende rolle. 1000 ANSI lumen på en projektor er godt nok.

De fleste moderne filmer på DVD inneholder en fantastisk lydopplevelse i fem kanaler pluss en lavbasskanal, og skal du få glede av det trengs det en forsterker med trøkk og skikkelige høytalere.

Det skal ikke så mye til på denne fronten før du kommer opp i det de fleste kinoer kan tilby deg. Når det gjelder bildet er selv en dyr 36 tommer-TV liten i kinosammenheng. Det samme kan sies om en 42 tommer stor plasmaskjerm som ligger i samme prisleie og litt over. Vi du unne deg det beste, er det et projisert bilde på lerret som gjelder.

Mer ytelse

Kontrastforholdet er den viktigste parameteren for hjemmekino. Mye av handlingen på film skjer i mørke scener. Da er det viktig at projektoren klarer å oppløse nyanser i mørket. Til det trengs det et stort spenn mellom sort og hvitt. De to herskende teknikkene er LCD og Digital Mirroring Device (DMD).

Mens LCD-teknologien er basert på at det hvite lyset fra lampen splittes i tre fargekomponenter som skinner gjennom tre monokrome polysilisiumpaneler, er DMD en liten brikke med en overflate som består av et svingende mikrospeil for hvert billedpunkt.

Jo mindre det har vært mulig å lage disse panelene og brikkene, desto billigere har de blitt. Problemet for små LCD-paneler er at mye av flaten da har vært dekket av ledningsnett og transistorer. Det begrenser dagens aperturforhold på panelen fra 0,55 tommer rundt 0,43 tommer. Til sammenlikning ligger DMD på 0,85 tommer i samme størrelse.

Den nye generasjonen DMD-brikker fra Texas Instruments er blitt forbedret på flere punkter som gjør dem spesielt attraktive til hjemmekino. For det første svinger speilene nå 12 grader til hver side mot før 10 grader. Det gjør underverker for kontrast og uønsket lys. En annen forbedring er det selskapet kaller dark metal som er et sort materiale mellom speilene og rundt brikken som hindrer uønsket refleksjon.

Hvert billedpunkt får informasjonen sin fra en liknende hukommelse som den vi finner i PC-er. Ved å gå over til DDR-RAM (doble data rate) er svingefrekvensen doblet. Det eliminerer forstyrrelser som har plaget hjemmekinoprojektorer. Disse forbedringene forrykker balansen dramatisk mellom LCD, som markedsledende teknologi, til fordel for DMD.

Billig

Det er den nye SVGA-brikken til TI som er selve hjertet i den nye X1-projektoren. Brikken har alle de nye teknikkene som gjør den til et funn for hjemmekino. - Vi har målt kontrastforhold helt opp i 2400 til 1 i laboratoriet på denne modellen, sier utviklingssjef for optikk Anne Solveig Tønnesen i InFocus i Fredrikstad, og det lover godt for DMD-teknologien.

InFocus har også puttet en videobrikke fra Farudja i den nye projektoren som gjør underverker for ethvert videosignal. Den gjør at den virkelig kan konkurrere med det meste av store flatskjermer.

En så lav pris betyr visse begrensninger. Dette er en SVGA-brikke som gir større billedpunkter på lerretet enn brikker med høyere oppløsning. Projektoren er heller ikke av de minste og meste støysvake. De færreste vil dog plages av det, medmindre de skal se på stumfilm.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.