T2

BILDESERIE: Science Museum

Dag Yngve Dahle
11. juni 2008 - 15:15

Londons Science Museum er metropolens tekniske museum. Museet viser de kan dette med museer i London.

Museet holder til i det ærverdige museumskvartalet i South Kensington, men fremstår som mye mer moderne og progressivt enn de gamle mursteinsbygningene tilsier.

Bilder fra Londons Science Museum

Tradisjon - nyskaping

Utstillingene har et helt annet uttrykk enn det vi er vant med her til lands. De preges av en utstrakt bruk av belysning i freske farger og krydrende lydeffekter, noe som gjør at museet unngår det noe støvete preget vi ser ved andre sammenliknbare museer.

Hallene der fokuset er tidligere tiders teknologi, har riktignok et tradisjonelt uttrykk. Der viser museet blant annet fram Stephensons Rocket-lokomotiv og kapselen fra Apollo 10-ekspedisjonen.

Berøringsskjermer

Men den viktige Launchpad-utstillingen spruter av kreative grep for å fenge de besøkende. Farger og lyd er brukt i de interaktive utstillingselementene, der besøkende - mange av dem barn - blir dratt inn i stoffet gjennom spill og leker på en rekke berøringsskjermer.

Slik blir museumsopplevelsen stimulerende for sansene, og besøkende får et inviterende innblikk i vitenskap, teknologi og realfag.

Inn i framtida

Det samme gjelder In Future-avdelingen, der svære berøringsskjermer lar besøkende - og her særlig de voksne - spille kunnskapssleker til de ser mannen med ljåen.

Aktualisering ser også ut til å være viktig. Akkurat nå har museet en midlertidig utstilling om luftfartens miljøkostnader - også den bygget opp med interaktive elementer.

Stimulerer

Kerry Law, senior pressetalsmann ved museet, sier at dette er bevisst.

- Vi mener det er viktig å stimulere glede og nysgjerrighet for vitenskap og teknologi, særlig blant unge mennesker. Derfor satser vi å engasjere barn og ungdom på morsomme måter, for eksempel ved læring gjennom lek, sier han.

Gratis inngang

Museet tar - i motsetning til norske museer - ikke inngangspenger. En rekke museer i London gjør heller ikke det, men drar inn penger gjennom salg og cafédrift.

- Adgang til museet har vært gratis siden 2001. Vi har om lag 2,7 millioner besøkende hvert år, som er en del flere enn da vi tok inngangspenger, sier Law.

Bilder fra Londons Science Museum

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.