BILDESERIER

BILDESERIE: Operaen i Bjørvika

Trond Heggelund
23. apr. 2007 - 08:03

Den norske Opera og Statsbygg installerer nå noe av det mest avanserte i verden innenfor teaterteknikk.

For å klare den omfattende jobben har Den norske Opera ansatt en teknologisk innvandrer. Den svenske ingeniøren Ola Persson er blitt teknisk vedlikeholdssjef for alt som skjer i Operaen – og det er ikke lite.

Han jobbet tidligere med utbyggingen av Gøteborgsoperaen og fornyingen av Stockholmsoperaen. Derfor er han headhuntet til stillingen ved Den norske Opera, som kanskje er Norges mest spennende teknologijobb for øyeblikket.

Går fra teknologisk tante

– Ola kan det aller meste om teatertekninsk utstyr og avansert bruk av dette. Det han ikke vet er det ikke verd å vite, skryter produksjonssjef Helge Wettre i Den norske Opera.

Wettre er heller ingen førstereisgutt når det gjelder produksjon. Tidligere var han produsent i NRK og Rubicon. En av de største seriene han har regissert er ”Syv Søstre”.

Nå er han blitt produksjonssjef for en teknologisk ”gammel tante”, som den gamle Operaen på Youngstorget må betegnes som.

Alt er stort og avansert

Men nede i Bjørvika jobber en stor og dyktig stab med å installere dreiescener, hydrolikk, hjelpesystemer, strømforsyninger, sikkerhetsanordninger, sceneheiser, lysbruer, høytalerplasser, oppheng for scenetepper og kulisser. Bare for å nevne noe.

Man blir fort svett av alle de store dimensjonene og avanserte teknologiløsningene som er valgt.

Fra kjeller og opp til taket i scenehuset er det hele 56 meter. I Opera-kjelleren er det ”kun” 16 meter fra gulv og opp til dreiescenen, som er 15 meter i diameter. Velkommen til Perssons og Wettres nye teknologiske lekegrind!

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.