BILDESERIE: Nye Folketeateret

Christian Ringnes gjorde et poeng av at man hadde anstrengt seg for å dytte inn flere seter enn i det nye Operahuset. Det har 1.350, og Folketeateret overtar dermed tittelen som Norges største faste teaterscene. (Bilde: Folketeateret)
Det er her, i det gamle operabygget, som også huser Arbeiderpartiet og NRK, at Folketeateret åpner 19. mars. (Bilde: Stein Jarle Olsen)
Operapassasjen skal bli et "kontinentalt" sted med bord og stoler og behagelig temperatur. (Bilde: Stein Jarle Olsen)
Bygget ble kjøpt opp av Christian Ringnes' Eiendomsspar. - Taksten var 172 millioner, så vi bød 172,3. Det var først da vi fant ut at bud nummer to var på 80 millioner at vi skjønte at vi hadde bydd noe i overkant, ler Ringnes, her flankert av Folketeaterets direktør Hilde Lystad. (Bilde: Stein Jarle Olsen)
Ringnes ble oppringt av Olav Thon, som eier en del av kvartalet for øvrig, etter kjøpet. Han poengterte humrende at 172 millioner likevel ikke ga særlig stor "kubikkmeterpris." (Bilde: Stein Jarle Olsen)
Lysekronene i foajéen er laget av den britiske designeren Sharon Marshall. De er laget av glass og har fiberoptisk lys. (Bilde: Stein Jarle Olsen)
De sju små og tre store håndlagde lysekronene er satt sammen av totalt 14.000 glassbiter. (Bilde: Stein Jarle Olsen)
Dette er statuen Thalia av Ørnulf Bast. Den er eid av Eiendomsspar, men Christian Ringnes har selv plassert en rekke av sine egne private statuer i bygget. (Bilde: Stein Jarle Olsen)
Arkitektene i Mellbye Arkitekter AS sier de har vektlagt gode toalettforhold, og blant annet satt inn 22 nye toaletter i tillegg til de som allerede var der. (Bilde: Stein Jarle Olsen)
På dametoalettet har alle dørene slike bilder. (Bilde: Stein Jarle Olsen)
Dette er en av sju barer i det nye Folketeateret. Akkurat som med toalettene er det tenkt kvantitet på bar-siden også: Mange barer skal gi liten kø. (Bilde: Stein Jarle Olsen)
Denne baren skal bli moderne og trendy med lyssatt pleksiglass. Arkitektene skal imidlertid ikke ha vært helt samstemte om fargen. (Bilde: Stein Jarle Olsen)
Slik så det ut under byggingen av den store salen, som har hele 1.400 seter. (Bilde: Folketeateret)
Tirsdag så det slik ut. Man er veldig forsiktige med informasjon rundt hvordan Mamma Mia-oppsetningen blir, og produsentene hadde dermed sørget for å trekke ned teppet. (Bilde: Stein Jarle Olsen)
Christian Ringnes er som vanlig en mann av store ord. Han betegnet lyden i salen som "vakrere enn alle operasangere i Vesten kombinert." (Bilde: Stein Jarle Olsen)
Selv med 1.400 seter er beinplassen god. Setene er, som resten av bygget, laget i art deco-stil, og ser ikke akkurat nye ut. (Bilde: Stein Jarle Olsen)
Lysekronen i storsalen er lite annet enn gigantisk. (Bilde: Stein Jarle Olsen)
Ambisjonen for det nye Folketeateret skal være å bringe Broadway og West End til Oslo. (Bilde: Stein Jarle Olsen)
Slik så det ut da lysekronen ble restaurert. (Bilde: Folketeateret)
Mye fra den gamle operaen er bevart. Blant annet ga byantikvaren arkitektene to valg: Enten maler dere med samme farge som den nåværende malingen, eller så kan dere tilbakeføre til slik det var før. 3.500 liter maling skal ha gått med. (Bilde: Stein Jarle Olsen)
I tillegg til selve teateret og de tilhørende barene, består det snart nyrestaurerte kvartalet av restauranten Folk og et Clarion Collection-hotell som åpner i oktober. Totalprisen ligger på rundt 450 millioner kroner. (Bilde: Stein Jarle Olsen)
Restauranten Folk har som plan å alltid tilby en forrett med tre smaker av den årstiden man er inne i. (Bilde: Stein Jarle Olsen)
I restauranten spiser de rundt 100 menneskene som jobber med Mamma Mia lunsj hver dag. (Bilde: Stein Jarle Olsen)
Restauranten vil også bli brukt som frokostsal for det nye hotellet når det står ferdig. Da vil neonlysene sannsynligvis lyse hvitt. (Bilde: Stein Jarle Olsen)
Folk er relativt moderne i formen. I taket er det montert en hel rekke projektorer, slik at man hele tiden kan projisere kunst på veggene, som for eksempel champagnebildet i bakgrunnen. (Bilde: Stein Jarle Olsen)
Taket i restauranten er rundt, ettersom scenen ligger direkte over. (Bilde: Stein Jarle Olsen)
Denne veggen vil bli revet når hotellet står ferdig, slik at det blir en direkte overgang fra lobbyen til restauranten. (Bilde: Stein Jarle Olsen)
Folketeateret åpner 19. mars med forestillingen Mamma Mia. Teateret inviterer 17. mars til stor fest på Youngstorget. Da blir det blant annet konsert med Postgirobygget og Oslos største fyrverkerioppskyting noensinne. (Bilde: Stein Jarle Olsen)
  • byggbilder

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå