Bildeserie: Nye Berlin

På toppen av Riksdagsbygningen troner Norman Fosters glasskuppel som symbol på ny tid. Fra kuppelen kan publikum se ned på politikerne i riksforsamlingens møtesal. (Bilde: Veslemøy Nestvold)
Det jødiske museet i Berlin er tegnet av arkitekten Daniel Libeskind og er en av byens store attraksjoner. Den blanke kledningen er av Rheinzink valseplank. (Bilde: Veslemøy Nestvold)
Det jødiske museet i Berlin er formet som en ødelagt jødestjerne sett ovenfra. Fasaden har en zinkbekledning med smale spalter av "vinduer" på kryss og tvers. (Bilde: Veslemøy Nestvold)
Utenfor selve museet står denne skeive olivenbekledde skulpturen. I tillegg er gressplenen rundt oppdelt med felt av knust stein som er vond å gå på. (Bilde: Veslemøy Nestvold)
SPØKELSESHUS: DDRs tidligere parlament ble begynt revet i 2006 men de enorme stålkonstruksjonene står fortsatt og gaper som et gufs fra fortida. Nå krangles det om både rivemetoder, giftige stoffer og hva området bør brukes til. (Bilde: Veslemøy Nestvold)
ENORM STÅLKONSTRUKSJON: Den berømte arkitekten Ludwig Mies van der Rohe står bak Neue Nationalgalerie som ligger like ved Potsdamer Platz. Køene er lange og interessen for kunst og kultur enorm i byen Berlin. (Bilde: Veslemøy Nestvold)
Nederlands ambassade. Alle ambassader i Tyskland er nye, ettersom hovedstaden flyttet fra Bonn til Berlin etter murens fall.
BYBJØRN: Bjørnen er et symbol for Berlin og kan sees overalt. (Bilde: VESLEMØY NESTVOLD)
DDRs HOVEDKVARTER: Siden våren 2006 har man jobbet med riving av DDRs gamle hovedkvarter, Palast der Republik, som ligger ved elva Spree. På tomta skal Berlins byslott gjenoppbygges. Slottett var vinterresidens for de gamle herskerne og det er planer om å bruke slottet til museum. Hvorfor rivingen har stoppet opp, vet ingen, men store konstruksjoner, farlige stoffer og krangel om etterbruk skal være noe av ingrediensene. (Bilde: VESLEMØY NESTVOLD)
Santiago bru i Berlin.
Presidentpalasset i Berlin.
Presidentpalasset, Berlin.
Den spanske arkitekten Santiago Calatrava har tegnet denne brua over elven Spree.
Ambassadestrøk i Berlin.
HAUPTBAHNHOF: Ved elven Spree ligger den nye hovedbanestasjonen som er Europas største. Bygget sto ferdig i 2006 og er i tillegg til jernbanestasjon, i dag et stort kjøpesenter. (Bilde: VESLEMØY NESTVOLD)
En ny og moderne Berliner-fasade.
Berlin.
Berlin Museum.
TURISTMAGNET: De nordiske ambassader i Berlin (tysk: Nordische Botschaften) er et felles ambassadekompleks bestående av Norges, Danmarks, Sveriges, Finlands og Islands ambassader i Berlin. Det ligger i Tiergartens sydlige utkant. Hver ambassade har sin egen bygning, bygget i materialer fra vedkommende land, og dessuten har ambassadene en felles bygning som inneholder bl.a. en nordisk restaurant og brukes til utstillinger. Hele komplekset forbindes av et markant arkitektonisk element bestående av korroderte kobberplater. Ambassadekomplekset er tegnet av det østerriksk-finske arkitektkontoret til Alfred Berger og Tiina Parkkinen i Wien, og ble åpnet av de fem nordiske lands statsoverhoder i 1999. (Bilde: Veslemøy Nestvold)
SEVERDIG: De nordiske ambassader i Berlin (tysk: Nordische Botschaften) er et felles ambassadekompleks bestående av Norges, Danmarks, Sveriges, Finlands og Islands ambassader i Berlin. Det ligger i Tiergartens sydlige utkant. Hver ambassade har sin egen bygning, bygget i materialer fra vedkommende land, og dessuten har ambassadene en felles bygning som inneholder bl.a. en nordisk restaurant og brukes til utstillinger. Hele komplekset forbindes av et markant arkitektonisk element. Ambassadekomplekset er tegnet av det østerriksk-finske arkitektkontoret til Alfred Berger og Tiina Parkkinen i Wien, og ble åpnet av de fem nordiske lands statsoverhoder i 1999. (Bilde: VESLEMØY NESTVOLD)
Marlene Dietrich-minne.
SPENNENDE ARKITEKTUR: På ti år ble dette enorme området Potsdamer Platz som muren tidligere gikk gjennom, blitt til et sentrum for forretninger og handel. Her ligger også Marlene Dietrichs plass hvor filmfestivalen i Berlin arrangeres årlig. (Bilde: Veslemøy Nestvold)
Store byggverk - store bærekonstruksjoner.
Hjemmebanen til fotballklubben Herta Berlin.
SONY CENTRE: Kuppelen over Sony Centre på Potsdamer Platz består av glass og stål og danner tak over et trivelig torg med mange spisesteder. Arkitekt er Helmut Jahn og ingeniørfirmaet Ove Arup og partners står bak den fantastiske stålkonstruksjonen. (Bilde: VESLEMØY NESTVOLD)
BEVARER GAMMELT: For å bevare det gamle hotellet på Potzdamer Platz, har man lagt en glassfasade utenpå den gamle murfasaden for å bevare bygget. (Bilde: VESLEMØY NESTVOLD)
Det bygges fortsatt i Berlin, 18 år etter murens fall.
BERØMT MUSEUM: Det er arkitekten Daniel Libeskind som har tegnet et av Berlins mest berømte bygg: Jewish Museum. Museet som ikke bare handler om jødenes forfølgelse under 2. verdenskrig, men er et museum for jødene i Tyskland, er et fantastisk stålplatekledd bygg formet som en halv jødestjerne sett ovenfra. (Bilde: VESLEMØY NESTVOLD)
NOK EN BERØMT ARKITEKT: Tilbygget til Berlin Museum er laget av den berømte arkitekten I.M.Pei og består av et glasstilbygg med hall og trapp som snor seg mot himmelen. (Bilde: VESLEMØY NESTVOLD)
BUNDESLIGA: Herta BSC Berlins hjemmebane ligger på samme sted som sommerlekene under OL i 1936 ble arrangert. Stadion ble brukt under fotball-VM i 2006. (Bilde: VSLEMØY NESTVOLD)
MANGE RARE BYGG: Dette bygget ligger like ved den nye hovedbanestasjonen har en fasade av glassplater i ulike farger som kan åpnes og lukkes. (Bilde: VESLEMØY NESTVOLD)
BERLIN HAUPTBAHNHOF: Hovedbanestasjonen er åpen fra øverste spor til nederste. Under de enorme stålbuene med glasstak finnes det kjøpesenter i tillegg til å være togstasjon for både nord/syd-tog og øst/vest-baner. (Bilde: VESLEMØY NESTVOLD)
BERLINGUIDE: Vår Berlinguide Inger-Johanne Tollaas har bodd i Berlin i nærmere ti år og har sett utviklingen av byen på nært hold. Arkitekten jobber mye med energivennlige boliger i tillegg til å være guide for norske turister og grupper i Berlin. (Bilde: VESLEMØY NESTVOLD)
Herta Berlin - fotballklubben i mange Berlineres boller.
HOVEDBANESTASJON: I 2006 åpnet Hauptbahnhof som er Europas største og er den første store jernbanestasjon som er bygget i Europa på over 100 år. Stasjonen ligger vakkert til ved elva Spree og har strandområde og park som nærmeste nabo. (Bilde: VESLEMØY NESTVOLD)
  • bildeserier

Berlin

* Føderal hovedstad og en delstat i Tyskland

* Tysklands største by

* VIktig trafikknutepunkt i Sentral-Europa

* 3,4 millioner innbyggere

* Byens historie går tilbake til 1200-tallet

* Hovedstad for et gjenforent Tyskland i 1990

* VIktig kulturhovedstad og turistmål

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå