BILDESERIE: Norges vakreste broer

ASKØYBROEN, HORDALAND: Askøybroen mellom Bergen og Askøy er en fantastisk bro. Den har det lengste brospennet i Norge og var Skandinavias lengste hengebro da den ble bygget. I mørket med full belysning er den et syn og går under betegnelsen "Perleporten", skriver forslagsstilleren.
BRØNNØYBRUA, NORDLAND: - Rett og slett en nydelig bro, da den har en form som er fin, den har ligget der siden før jeg var født og forbinder øya ut mot Torghatten med fastlandet, lyder en av begrunnelsene.
BYBROEN I STAVANGER: - Flott bro med bybebyggelse i ene enden og boliger og småbåter i andre enden. Ligger flott til midt i havneområdene i Stavanger. Tett biltrafikk over broen og tett skipstrafikk under.
BØMLABRUA, HORDALAND: - Jeg kjører over Spissøybrua, Bømlabrua og Stordabrua hver dag, det er en sann fornøyelse å få kjøre over disse broene som ligger så fint i terrenget. Har valgt Bømlabrua siden jeg er fra Bømlo. Bømlabrua er en hengebro over Spissøysundet mellom Nautøy og Spissøy, lengden er 990 meter med et hovedspenn på 577 meter. Brutårnene rager 105 meter over vannflata.
FLISA BRU, HEDMARK: - Flisa bru krysser vinkelrett på elva og når man kommer kjørende fra Flisa sentrum ser en hele brua i flott oppriss. Den ligger meget godt i terrenget og får en tilhørighet til lokalsamfunnet med landbruk og skogbruk som sine kjerneaktiviteter.
FRAMNESBRUA, HEDMARK: - Den er en eldre bro og den glir fint inn i landskapet. Når tåka ligger over Mjøsa er broa spesielt fin og under den kan man se både svaner og mange andre fuglearter.
FREDRIKSTADBROA: - En flott buebro over elven Glomma i Østfold, som skiller Fredrikstad sentrum fra gamlebyen. Brua er et landemerke som kan sees fra mange ulike vinkler i Fredrikstad og omegn. I tillegg til at brua er vakker i seg selv, er det en fantastisk utsikt fra den ¿ mot Gamlebyen og Hvalerskjærgården i sør og oppover Glomma til nabobyen Sarpsborg andre vei.
GJEMNESSUNDBROA, MØRE OG ROMSDAL: - Jeg synes det er en flott og spesiell bro.
GRENLANDSBRUA, TELEMARK: - Brua er majestetisk og et flott landemerke ved innseilingen til Telemarkskanalen. Stilren profil som står godt til landskapet rundt.
HADSELBRUA, NORDLAND: - Denne brua synes jeg er den vakreste av alle bruene i Vesterålen. Den har noen flotte linjer, den går fra havnivå opp til oppen, hvor den svinger i en fin bue før den ender på havnivå igjen. Jeg synes den gjør seg best fra Hadseløya, hvor den omfavner sydgående hurtigrute M/S Finnmarken på en fin måte.
HELGELANDSBRUA, NORDLAND: - Helgeland er et av de vakreste kystpartiene i Norge. Helgelandsbrua glir inn i dette landskapet og forskjønner det ytterligere. Den fremstår som en gedigen skulptur og som på de fleste skråstagbruer ligner formen en harpe som både vinden og lyset kan spille på.
KOLOMOEN BRO, HEDMARK: - Brua er flott og luftig. Konstruksjoner der det tilsynelatende er benyttet for spinkle materialer er som regel vakre. Den kunne vært kalt Hedemarksportalen eller grinda som viser veien til Hedemarken.
KVALSUNDBRUA, FINNMARK: - Broen har stått i arktisk mørke med sjørokk og snøstorm, men også i midnattsol, med havørn hvilende på toppen av bropilarene. En traust og solid hverdagsbro som viser sitt indre, sin styrke, så å si.
LUNDE BRU, OPPLAND: - Norges eldste tørrmurte steinhvelvbru som fortsatt er i bruk på riksveinettet. Fredet i 1984. Brua har til sammen tre hvelv, og er 7 meter høy på midten. Hovedhvelvets lysvidde er 21,2 meter. Deler av brua ble sprengt av norske soldater i 1940, men den ble restaurert året etter.
LYSEFJORDBRUA, ROGALAND: "Porten til Lysefjorden. Flott hengebru som føyer seg fint inn i landskapet. " (Bilde: Halvard Nygård)
MÅLØYBRUA, SOGN OG FJORDANE: - Broprosjektet må sies å være et enestående samarbeid mellom lokale politikere og vegstyresmaktene, og broen svinger seg som en kjempestor S fra fiskerisenteret Måløy over Måløysundet til fastlandet. Når man kommer over broen, har man den mest fantastiske utsikten man kan tenke seg både nord- og sørøver, samt over hele byen Måløy som ligger omkranset av majestetiske fjell og nydelig fjord.
MÅSØRBRUA, NORD-TRØNDELAG: - Flott og estetisk vakker bru med fin belysning. Broen har hovedbæresystem i tre.
NORDHORDLANDSBRUA, HORDALAND: - Verdens lengste flytebru uten forankring på sidene. (Bilde: Petr Smerkl)
RAFTSUNDBRUA, NORDLAND: - Den er spesiell med det blå rekkverket, og man har en fantastisk utsikt derfra. (Bilde: Karl Laurits Olsen)
RENA BRU, HEDMARK: - Helt klart et vakkert og spesielt byggverk.
SAMELANDSBRUA, FINNMARK: - Samelandsbrua mellom Sirma i Tana og Utsjok på finsk side er et vakkert blikkfang, og har en form som minner om samisk lavvu. Den er spesielt vakker om vinteren, i et snødekket og øde landskap.
SJØFORSEN BRO, NORDLAND: - Den er en gammel, vakkert restaurert steinbro fra 1905 og representerer noe av det beste av gammel norsk brobyggerkunst. Den går over Sjøforsen i Røssåga, en av Nord-Norges beste lakseelver i sin tid, men nå dessverre oppdemt og bare synlig ved nedtapping av Røsvatnsbassenget, Norges nest største innsjø.
SKARNSUNDBRUA, NORD-TRØNDELAG: -Skarnsundbrua er bare elegant, enten du sitter ved sjøkanten i Skarnsundet og griller eller soler deg og skuer mot den, om du er under brua og fisker sei i strømmen, eller du nyter synet av brua i solnedgang. Den er beundringsverdig til alle døgnets tider og like vakker uansett stemning du er i. Den kan egentlig ikke beskrives, må oppleves!
SKODJEBRUENE, MØRE OG ROMSDAL: - En staselig bro, bygget på gamlemåten, med stein på stein. Den er nydelig i landskapet, og er like fin om man kjører over eller under den.
STORDBROEN, HORDALAND: - En svært estetisk utforming med pene proporsjoner og et lite særtrekk: Brolegemet skiller lag med bærewirene i ene enden. Her går teknikk og estetikk opp i en høyere enhet.
STORSEISUNDET BRU, MØRE OG ROMSDAL: - Jeg har selv opplevd den på sykkeltur i skikkelig ruskevær, likevel ble vi så fortapt at vi måtte stoppe opp og bare nyte brua og utsikten. (Bilde: Scanpix)
SVINESUNDBRUA, ØSTFOLD
TROMØYBRUA, AUST-AGDER: - Passer vakkert inn i naturen på Sørlandet. Den er høyreist og flott. Utsikten mot Arendal sentrum er et imponerende skue. (Bilde: Anne Walbeck)
ÅMFOSS BRU, AUST-AGDER: - Brua skal være Skandinavias største steinbru, og den sto ferdig i 1918. Motivet viser Nidelva med brua, i bakgrunnen kommunehuset Elvarhein og det majestetiske Trogfjell.
  • byggbilder

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå