BILDESERIE: Midgardsormen

SEKANTPELER: I Gamlebyen har Veidekke AS etablert en sjakt som har en diameter på 16 m og er 25 m dyp. Sjakten danner overgangen mellom avløpstunnel etablert i løsmasser og fjellanlegget. Sjakten er avstivet med sekantpeler, en lite benyttet metode i Norge, som alternativ til en spuntet løsning. En ring bestående av totalt 66 sekantpeler er etablert. Stålrør med diameter 1100 mm er gravd/trykt ned til fjell, før det er boret minimum 200 mm inn i fjell. Etter at stålrøret ble tømt for gravemasser/knust fjell, ble de støpt ut, parallelt med at opptrekking avrøret. Annenhver pel er armert. Kilde: Oslo kommune, Vann- og avløpsetaten. (Bilde: Fredrik Drevon)
TYSK: Betongbitene som tilsammen utgjør det 500 meter lange røret mellom Oslogate og Bispegata er produsert av tyske Haba-Beton. (Bilde: Fredrik Drevon)
SJEF: Prosjektleder Jan Kopperstad foran Norges lengste rørledning som er etablert ved mikrotunelering med åpen front. Bildet er tatt der røret møter sjakten ved Bispegata. (Bilde: Fredrik Drevon)
SPUNTVEGGER: Sjakten i Bispegta. Ifølge Vann- og avløpsetaten vil Midgardsormen vil med stor kapasitet og driftssikkerhet representere en permanent løsning for den nye bydelen i Bjørvika. I tillegg vil fjerning av pumpestasjoner og etablering av et avløpssystem basert på selvfall, sikre driftsstabilitet og redusere driftskostnader. (Bilde: Fredrik Drevon)
SJAKT: Her pågår arbeidet nederst i sjakten i Gamlebyen. (Bilde: Fredrik Drevon)
HISTORISK: Disse pelene som ligger stablet ved Oslogate, er trolig over hundre år gamle og ser ut til å ha holdt seg godt i Bjørvikas kvikkleire. (Bilde: Fredrik Drevon)
GAMLEBYEN: Her ser vi Oslos dypeste sjakt, rett ved Oslogate og Ekebergåsen. Rørelementet i forgrunnen viser litt av dimensjonene på VAV-prosjektet Midgardsormen. (Bilde: Fredrik Drevon)
KVIKKLEIRE: Skal man ferdes i Bjørvikas kvikkleire bør man ha skikkelig fottøy. (Bilde: Fredrik Drevon)
SJAKT: Arbeid pågår i Oslos dypeste sjakt. (Bilde: Fredrik Drevon)
BADESTRAND: Det skal bli badestrand og marina på Sørenga (i midten av bildet) og med Midgardsormen håper VAV-etaten å få bedret badeforholdene i Bjørvika betydelig. (Bilde: Fredrik Drevon)

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå