BILDESERIE: Erstatter teskjeer og bøtter

UVEISOMT: ISO3 Shore line er bygget i plast som tåler å bli grunnsatt. Den kommer til i uveisomme og bortgjemte deler av kystlinjen. (Bilde: Tore Stensvold)
TRE I ETT: En moderbåt med motor skyver to utstyrsprammer. Prammer med pumpe og tanker kan etterlates på strender som skal renskes. Moderbåten brukes i mellomtiden til andre oppdrag og henter etterpå prammene med olje. (Bilde: Tore Stensvold)
GRUNNSTØTING: Sala rollpumper viste seg å være svært effektiv på strendene i Lnangesund. Plassert på båt som kan kjøres på stranda, og med god plass til oljen som suges opp, er bruksområdet enda større. (Bilde: Tore Stensvold)
PLAST: Arbeidsbåtene Nordic Seahorse med katamaranskrog er støpt i Italia. De er fleksible og kan brukes til alt fra personelltransport, utstyrsfrakt , oljevern og som flytebrygge. Flere kan kobles sammen - både i lengde- og sideretning. (Bilde: Tore Stensvold)
REVOLUSJON: Anne Christine Parborg og Knut Frederik Horn fra WWF mener ISO 3Shire liner med pumpe og tanker revolusjonerer strandrensking. (Bilde: Tore Stensvold)
LETT: Det er enkelt å kolbe de ulike båtelementene sammen og lage et tog med tre enheter. (Bilde: Tore Stensvold)
SVENSK: Den røde Sala rollpump er en viktig del av toget ISO 3 Shore line. Med lang slange kan den komme til over alt der det i dag krabber hundrevis av frivillige strandrenskere med skjeer og bøtter. (Bilde: Tore Stensvold)
IDEMYLDRING: Rune Rørstad, avdelingsleder i Bodø Industri, som har uitvikelet abriedsbåten Nordic Seahorse, fikk ideen til ny måte å renske strender for oljesøl etter å ha lest i Teknisk Ukeblad om bruk av svenskepumpa til Full City-oppryddding.
SØL: Rune Rørstad fra Bodø Industri heller spillolje på saltvann. Han skal vise hvordan mose suger opp olje og hvordan det lett kan fjernes og etterlate rent vann. (Bilde: Tore Stensvold)
SUGER: Tørr mose spres over oljen. Mose suger opp oljen og flyter, Den kan lett suges opp. Bark suger vann og synker med olje klistret utenpå. Mose er derfor bedre egnet, mener Rune Rørstad. (Bilde: Tore Stensvold)
FLYTER: Mosen har suget opp all oljen. Et klart skille mellom rent vann og oljeholdig mose er åpenbar. Olje er lettere enn vann, også når den er suget opp i mosen.
KNAR: Oljen er suget opp i mosen. Runder Rørstad knar og klemmer mosen hardt for å få en dråpe olje ut av den igjen.
RENT: Mosen med olje er fjernert, vannet er rent. (Bilde: Tore Stensvold)
LANDKRABBE: Plastbåten med motor skyver to enheter med utstyr og mannskap opp på stranda, kobler fra og kan hente flere andre. Konseptet heter ISO 3 Shore liner. (Bilde: Tore Stensvold)
BEGEISTRET: Seniorrådgiver Knut Fredrik Horn i WWF er begeistret for ISO3 Shore liner. Med utstyret kan to personer erstatte 50 strandrenskere med bøtter og skjeer. (Bilde: Tore Stensvold)

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå