IT

Bikkjeslagsmål i mobilmarkedet

LITT NORSK: Tynn, stilfull, interaktiv og funksjonell. Motorolas MotoQ q9 har det meste for den kresne, og kjører Microsofts nye operativsystem Windows Mobile 6.0 - med nettleser fra Opera.
LITT NORSK: Tynn, stilfull, interaktiv og funksjonell. Motorolas MotoQ q9 har det meste for den kresne, og kjører Microsofts nye operativsystem Windows Mobile 6.0 - med nettleser fra Opera.Bilde: Mona Strande

Det er Open Handset Alliance som nå presenterer Android-plattformen, som de selv kaller den første virkelig åpne og helhetlige plattformen for mobile enheter.

Blant de 34 medlemmene finner vi Google, og i tillegg størrelser som T-Mobile, Qualcomm, HTC, Motorola og Samsung.

Nokia og Sony-Ericsson er ikke med.

Norske Trolltech har teknologi som kan være interessant for Android-plattformen

Eirik Chambe-Eng i Trolltech venter en bratt vekst for Linux i mobilmarkedet framover.

Venter i spenning

- Hvordan vil lanseringen av Android-plattformen påvirke Trolltechs framtidige muligheter?

– Det vet vi ikke ennå. Men lanseringen vil helt klart få stor betydning for mobilmarkedet. Vi fulgte selvsagt nøye med under lanseringen. Det som er sagt så langt er at de skal komme med en programvareløsning. Men først mandag 12. november kommer mer informasjon om en utviklerverktøypakke. Det skal visstnok være Linux-basert, men på mandag kan vi forhåpentligvis danne oss et bedre bilde av hva lanseringen vil innebære for oss, sier Chambe-Eng.Større åpenhet

Google-alliansens mål med Android er å gi bedre brukeropplevelse enn hva dagens mobilplattformer kan gi.

Ved å tilby utviklere et nytt nivå av åpenhet som gjør det enklere for dem å jobbe tettere, vil Android korte ned tiden det tar før nye og spennende mobiltjenester gjøres tilgjengelig for brukerne.

Android-plattformen vil gjøres tilgjengelig med åpne kildelisenser, og vil gi mobiloperatører og telefonprodusenter betydelig frihet og fleksibilitet til å utvikle produkter.

Motsatt av Apple

Med andre ord, diametralt motsatt Apples iPhones satsing.

Men alle detaljer er ikke klare ennå. Neste uke skal alliansen gjøre et tidlig kit for programutvikling tilgjengelig. Utviklere får da tilgang til de nødvendige verktøy for å kunne utvikle nyskapende og gode applikasjoner for plattformen.Kjempemarked

Med nesten tre milliarder brukere på verdensbasis har mobiltelefonen blitt vårt mest framtredende kommunikasjonsverktøy.

Men mangelen på samarbeidstiltak har gjort det vanskelig for utviklere, operatører av trådløse nettverk og mobiltelefonprodusenter å respondere raskt nok på mobilbrukernes stadige endringer i behov.

Dette tar altså Android-plattformen mål av seg til å rette på.

På plass

Det blir spennende å se hvordan proprietære iPhone vil hevde seg i dette bildet, eller Nokia for den saks skyld.

Fordelen for Nokia er at de allerede er godt plassert i markedet, iPhone er på full fart ut mot hungrige brukere, mens Android-baserte telefoner tidligst blir å se neste høst.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.