IT

Big Brother-system mot britenes fildeling

Ny avtale gjør at internettleverandørene i Storbritannia i langt større grad skal overvåke sine brukere.
Ny avtale gjør at internettleverandørene i Storbritannia i langt større grad skal overvåke sine brukere. Bilde: Colourbox
Stein Jarle Olsen
25. juli 2008 - 11:32

Britiske myndigheter har inngått en avtale med nettleverandørene Virgin Media, BSkyB, Carphone Warehouse, BT, Orange og Tiscali om å slå ned på ulovlig fildeling.

Over 6 millioner briter antas å laste ned ulovlig innhold på nettet, og det er disse den nye avtalen skal komme til livs.

Varselbrev

I første omgang skal det sendes ut varselbrev til kunder som mistenkes å drive med fildeling eller laster ned rettighetsbeskyttet innhold.

- Alle de store Internettleverandørene i Storbritannia anser nå at de har et ansvar for å gjøre noe med ulovlige fildelere på sine nettverk, sier direktør Geoff Taylor i British Phonographic Industry (BPI), som representerer platebransjen, til BBC News.

- Ikke anonymt

BPI har fokusert på holdningskampanjer, i motsetning til den amerikanske plateindustrien, som har sendt ut søksmål i fleng.

- Fildeling er ikke anonymt, det er ikke hemmelig, det er bare ulovlig, sier Taylor.

Fremover skal det britiske teletilsynet Ofcom se på effektive metoder mot fildelere. BPI har foreslått et slags tretrinnssystem, hvor nettilkoblingen stenges etter tre advarsler.

Avgift

Om brevadvarslene ikke hjelper, antyder rapporter at myndighetene kan komme til å pålegge nettleverandørene å kreve inn en avgift på £30 per tilkobling.

Pengene skal gå til musikk- og filmindustrien for å kompensere for tapene deres, skriver NewScientist.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.