ENERGI

Bidens ordre om stans i ny olje- og gassleting blokkeres

En føderal dommer i Louisiana har blokkert Biden-administrasjonens ordre om midlertidig stans i ny olje- og gassleting.

Biden-administrasjonens ordre om midlertidig stans i ny olje- og gassleting på føderal grunn blir blokkert av en føderal dommer i Louisiana.
Biden-administrasjonens ordre om midlertidig stans i ny olje- og gassleting på føderal grunn blir blokkert av en føderal dommer i Louisiana. Illustrasjonsfoto: Matthew Brown/AP/NTB
16. juni 2021 - 08:31

Avgjørelsen kom etter et søksmål fra embetsfolk i 13 delstater, ledet an av republikaneren Jeff Landry, som er Attorney General i Louisiana, en stilling som har fellestrekk både med regjeringsadvokat, påtalemyndighet og justisminister på delstatsnivå.

President Joe Biden stanset midlertidig letingen da han 27. januar undertegnet en rekke presidentordre med formål å bekjempe klimaendringene, blant dem et opphold i utdelingen av nye letelisenser på føderal grunn.

Gjelder hele landet

Søksmålet ble fremmet i mars. Kjennelsen gir de 13 delstatene midlertidig fritak fra ordren og sier at kjennelsen er gjeldende for hele landet.

Delstatene som er mot letestansen, mener at den er innført uten først å ha vært gjennom påkrevde byråkratiske steg.

Regjeringsadvokatene mener at disse ikke angår moratoriet, at salget av nye letelisenser ikke er påkrevd ved lov og at regjeringen har bredt spillerom i avgjørelser om letelisenser.

– Økte priser og fare for ledighet

Landry og de andre saksøkerne sier at oppholdet allerede har ført til økte priser og satt jobber i olje- og gassektoren i fare.

Men stansen i salget av nye lisenser stanser ikke selskaper fra å fortsette leting på lisenser som allerede er utstedt.

Les også

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.