DOKTORGRADER

Betongens støpelighet

M.Sc. Jon Elvar Wallevik (34) fra Reykjavik har undersøkt disse egenskapene i sin doktoravhandling ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet NTNU.

Dårlig støpelig betong kan resultere i mange typer av skader på konstruksjonen. I tillegg er støpeligheten av stor betydning for fremdrift og økonomi. Wallevik har undersøkt effekten av forskjellige lignosufonater på betongens støpelighet. Effektene relateres til lignosulfonatens molekylstruktur.

Han har også foretatt omfattende numeriske modelleringer og beregninger av betongens reologiske egenskaper. Arbeidet vil kunne føre til et større bruksområde for lignosulfonater som tilsetningsstoff i betongindustrien.

Avhandlingen har tittelen «Rheology of Particle Suspensions: Fresh Concrete, Mortar and Cement Paste with Various Types of Lignosulfonates / Reologi av suspensjoner: Fersk betong, mørtel og sementpasta med diverse typer av lignosulfonater».

Arbeidet er utført ved Institutt for konstruksjonsteknikk, NTNU, med professor Erik J. Sellevold som hovedveileder. Medveiledere har vært professor Fridtjov Irgens og sivilingeniør Sverre Smeplass. Arbeidet er finansiert av Borregaard LignoTech og Norges forskningsråd.

Jon Elvar Wallevik er M.Sc. i fysikk (1998) fra Det Islandske Universitet, Reykjavik.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.